56 isles bier van de Cycladen

21 mei 2017 Bas Wanrooij
56 isles bier van de Cycladen Nikolas bij de brouwerij

56 isles micro brewery Paros – Nikolas in Naoussa

Op het Griekse eiland Paros bezochten we de micro-brouwerij van 56 isles bier nabij het gezellige plaatsje Naoussa. De trendy blauwe bierflesjes zagen we al in veel bars, restaurants en zelfs supermarkten, maar we kenden het biermerk eigenlijk nog niet.

Nikolas Pavlakis, mede-oprichter en eigenaar van Paros micro brewery, vertelde ons dat de productie van het relatief nieuwe biermerk pas een jaar geleden is gestart. In korte tijd is er al veel gebeurd met 56 isles en niet alleen ondernemers op het Griekse Paros omarmen het lokale frisse biertje. Een jongensdroom wordt werkelijkheid.

56 Cycladen eilanden

“In 2013 is het idee geboren en in 2014 ben ik samen met Marinos het bedrijf gestart”, vertelt Nikolas enthousiast. We zijn één van de eerste journalisten die zijn overigens keurige bierbrouwerij in het noorden van het eiland bezoeken. Volgend jaar willen ze een proefruimte maken voor toeristen, maar die kunnen nu al in veel horeca-gelegenheden op verschillende Cycladen-eilanden tijdens hun vakantie van het blonde bier genieten.

Ondertussen krijgen we een koude fles 56 isles in onze handen gedrukt en mogen het bier zelf proeven. “De naam 56 isles is gerelateerd aan het aantal eilanden van de Cycladen. Het blauw van de fles is de kleur van deze eilandengroep en schittert in het zonlicht”, gaat hij verder. 

Op een terras met uitzicht over de Egeïsche Zee

56 isles bier uit Paros

56 isles bier uit Naoussa op Paros in Griekenland

Het bier wordt alleen op Paros gebrouwen en de hele productie is al snel uitverkocht. Niet alleen op het eiland Paros wordt het bier verkocht, maar ook op andere Cycladen en er is zelfs al vraag vanuit het buitenland naar 56 isles bier.

“Mijn moment om te genieten van een flesje 56 isles bier is als je aan het relaxen bent op een mooi terras met uitzicht over de Egeïsche Zee. Maar dat is persoonlijk en zo heeft iedereen wel zijn eigen momentje hiervoor”, zegt Nikolas. 56 isles is een zomers blond biertje en past bij het Griekse klimaat. Proeven dus als je op Paros of één van de andere Griekse Cycladen op vakantie bent.