Eilandhoppen Mykonos, Paros en Santorini

11 mei 2017 Bas Wanrooij

Het combineren van meerdere Griekse eilanden tijdens één vakantie wordt steeds populairder. In de jaren ’80 en ’90 waren het interrailers die met een grote rugzak op avontuur gingen naar de Cycladen archipel. Tegenwoordig maken de vele en frequente vluchten het vervoer een stuk gemakkelijker. Transavia vliegt vanaf april op zowel Mykonos als Santorini. Een tip om heen naar het eiland Santorini te vliegen en terug naar Schiphol vanaf Mykonos. Omgekeerd kan natuurlijk ook en zowel echtparen als families met kinderen kunnen zo prima eilandhoppen op de Cycladen.

Een paar dagen op Santorini

Eilandhoppen Mykonos, Paros en Santorini Oia

Eilandhoppen Griekenland – Oia op Santorini

Santorini is de drukste bestemming van de drie eerder genoemde Griekse eilanden. In ongeveer drie uur vlieg je rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol naar het vulkaaneiland in de Egeïsche Zee.

Tip is om een verblijf te kiezen in of in de directe omgeving van het pittoreske Oia. Het mooiste dorp van het eiland is tevens het meest toeristische oord en alleen al voor de zonsondergang reizen hordes toeristen van cruiseschepen en uit grote hotels naar het noorden van Santorini. Als je hier je hotel of appartement hebt geboekt, dan kun je ’s morgens vroeg en ’s avonds na de zonsondergang heerlijk (rustig) wandelen door de smalle steegjes in het centrum en over de paadjes langs de kraterrand.

Relaxen op Paros

Eilandhoppen Mykonos, Paros en Santorini

Eilandhoppen Griekenland – kerkje in Parikia

Na de drukte op Santorini is het heerlijk relaxen op het eiland Paros. Al na een paar uurtjes varen op de grote en comfortabele boot van Blue Star ferries kom je aan in de haven van Parikia. Het hoofdstadje is gezellig met veel terrasjes en het oude centrum is een heerlijke zone om te gaan winkelen en te genieten van al het blauw en wit.

Een hotel of appartement in Parikia of het havenplaatsje Naoussa is aan te bevelen. In deze fraaie kustplaatsen is altijd wat te beleven. Alternatief, wel wat rustiger, is het toeristenoord Aliki in het zuiden van het eiland. Voor de mooiste zandstranden ga je naar de oostkust van Paros, waar Santa Maria beach en Chryssi Akti aanraders zijn.

Genieten op Mykonos

Eilandhoppen Mykonos, Paros en Santorini stranden

Eilandhoppen Cycladen – zandstranden Mykonos

Mykonos wordt ook wel “het Ibiza van Griekenland” genoemd en inderdaad zijn er veel luxe (boutique) hotels, schitterende beach clubs en nog mooiere zandstranden. Vanaf Paros ben ja na 45 minuten varen met Golden Star ferries al in de haven van de hoofdstad.

Chora (Mykonos-stad) is een walhalla voor toeristen en vrijwel zeker dat je weleens zult verdwalen in het labyrint van gezellige steegjes. Nergens in Griekenland vind je op een oppervlakte van slechts 86 km2 zoveel verschillende mooie zandstranden. Paraga beach in het zuiden en Agios Sostis beach in het noorden van Mykonos zijn nog niet zo toeristisch en onze eigen favorieten.