95% zwemwater in Griekenland is uitstekend

4 juli 2018 Bas Wanrooij

95% zwemwater in Griekenland uitstekendJaarlijks onderzoekt het EEA (European Environment Agency) de kwaliteit van het zwemwater in landen van de Europese Unie. Griekenland heeft de langste kustlijn van de Europese Unie en behoort bij de vijf landen in de EU, waar 95% van het gecontroleerde zwemwater van uitstekende kwaliteit is. Luxemburg heeft de hoogste score van 100%, gevolgd door Malta met 98,9% en Cyprus met 97,3%. In totaal zijn ruim 21.000 verschillende zwemlocaties binnen de Europese Unie voor een periode van vijf maanden getest van 1 juni tot en met 31 oktober 2017.

Bijna 1.600 zwemlocaties Griekenland getest

In totaal zijn 1.598 zwemlocaties in Griekenland door het EEA getest. 1.595 locaties liggen aan zee, terwijl slechts drie locaties in het binnenland van Griekenland onder de loep zijn genomen. In Luxemburg zijn slechts 12 zwemgebieden in de gaten gehouden en ook Malta (87) en Cyprus (113) hebben beduidend minder testgebieden dan Griekenland. 

95,9% van al het geteste zwemwater in Griekenland is van uitstekende kwaliteit. Geen enkel zwemgebied aan de Griekse kust scoort een onvoldoende. Het betekent dat het Griekse zwemwater niet is vervuild en het de menselijke huid en het milieu hier niet aantast. Een prachtige score voor een vakantieland en mede hierdoor heeft Griekenland 519 Blue Flag beaches in 2018.

56 meer zwemgebieden onderzocht

In 2017 zijn er 56 meer zwemgebieden in Griekenland onderzocht (+3,6%) dan het jaar ervoor. Testen worden uitgevoerd in het drukke zomerseizoen: in de maanden dat er intensief van de Griekse stranden en het zeewater gebruik wordt gemaakt door toeristen. Niet alleen de kusten van de Griekse eilanden worden in het jaarlijks terugkerend onderzoek meegenomen, maar ook een heel groot gedeelte van de kustlijn op het vasteland.