Combineer Aegina, Poros, Hydra en Spetses

29 juni 2018 Bas Wanrooij

Combineer Aegina, Poros, Hydra en SpetsesAls je vliegt op de luchthaven van Athene kun je veel meer ondernemen dan alleen een stedentrip naar de Griekse hoofdstad. Met een huurauto rijd je in ongeveer 45 minuten naar de havenstad Pireaus.

Hiervandaan vertrekken veerboten naar heel veel Griekse eilanden. Wij bezochten de Argo-Saronische eilanden in combinatie met de streek Argolis op de Peloponnesos. In deze streek hebben onze koning Willem-Alexander en koningin Maxima hun vakantieverblijf en uiteraard zijn we benieuwd hoe ze daar vakantie vieren in de zomermaanden.

Van Pireaus naar Aegina

Met een huurauto rijd je van de luchthaven van de Griekse hoofdstad naar de havens van Pireaus. Hier vandaan vertrekken veel veerboten naar heel veel verschillende Griekse eilanden. Na een uur en een kwartier varen sta je op de kade van Aegina-stad. Heb je geen huurauto, dan kun je kiezen voor een “flying dolphin” en duurt de overtocht slechts 40 minuten.

Aegina heeft de Afaia tempel als grote trekpleister. Deze tempel is in een goede staat en dagelijks te bezoeken. Langs de gezellige boulevard en in het centrum van Aegina-stad vind je legio winkeltjes die pistache-noten en pistache-producten verkopen. Echte producten van het eiland en lekkere souvenirs. Een bezoekje aan de Agios Nektarios kerk (de grootste van Griekenland) mag niet ontbreken tijdens je verblijf op Aegina.

Poros is genieten

Poros pleintje in het centrum van de stadPoros is een groen eilandje en ligt pal voor de kust van de Peloponnesos. Vanaf Aegina duurt de overtocht met Saronic Ferries een uur en twintig minuten naar Poros. Onderweg is er nog een korte tussenstop in het plaatsje Methana. Voor je de haven van Poros-stad binnen vaart, word je getrakteerd op een fraai uitzicht op het stadje. De wandelboulevard is gezellig en er is keuze genoeg voor een heerlijke maaltijd op de terrasjes van één van de vele restaurants en tavernes.

Voor een dagje zon, zee en strand zijn Askeli en Love Bay onze tips. Met name Love Bay ligt fraai tussen de pijnbomen. Het zeewater kleurt hier smaragdgroen.

Paar dagen Nafplion

De stad Nafplion mag niet ontbreken tijdens een reis in deze regio. Een top 10 vakantiebestemming in Griekenland wat ons betreft. Lekker slenteren door het oude gedeelte van de stad, genieten van het fantastische uitzicht vanaf het Palamidi fort en relaxen in de beach bar van Arvanitia beach. In de stad kun je ouzo proeven bij de oude distilleerderij van Karonis en ’s avonds zijn er volop mogelijkheden om lekker te gaan eten in één van de vele restaurants en tavernes, zoals Menta mezze.

Dagje naar het eiland Spetses

Vanuit Porto Cheli of Kosta kun je met een veerdienst of taxi-bootje varen naar het eiland Spetses. Een korte overtocht en je mag helaas je huurauto niet meenemen. Het hoofdstadje is gezellig en als je wilt kun je een ritje maken in een traditionele paardenkoets. Tip: huur een scooter en ga zelf het eiland rond. Je vindt verspreid over Spetses verschillende fraaie strandjes met de nodige voorzieningen.

Het autovrije en gezellige Hydra

Hydra uitzicht op het stadjeHydra is een unieke bestemming. De rijke historie hebben het stadje gevormd en is cultureel Grieks erfgoed. Er rijden geen motorvoertuigen in de stad of over het eiland en het belangrijkste vervoermiddel is dan ook de benenwagen.

Bezienswaardigheden zijn er in het stadje genoeg en als je wilt kun je een mooie wandeling maken langs de zuidkust van Hydra met kleine verborgen baaitjes. Kalo taxidi!