Alonissos het alternatief

17 maart 2015 Bas Wanrooij
Alonissos het alternatief Votsi

Alonissos het alternatief – Votsi baai

Alonissos is het meest eco-vriendelijke eiland van Griekenland. Misschien zelfs wel de meest duurzame vakantiebestemming van het land. Nog onbekend bij het massa-toerisme, maar voor natuurliefhebbers, rustzoekers, wandelaars en duikers de ideale Griekse vakantiebestemming. “Groen” is niet saai en duurzaamheid heeft de toekomst. Jaarlijks bezoeken zo’n 25.000 tot 30.000 toeristen van over de hele wereld Alonissos als alternatieve Griekse vakantiebestemming. Een vakantie op Alonissos combineren met het schiereiland Pilion is een tip.

Alonissos een wandel- en duikbestemming

Op Alonissos is het nooit druk. Zelfs in het hoogseizoen kun je rustig een boekje lezen op één van de kiezelstranden, op een terras aan de haven of op het balkon van je appartement of hotel. Trek je wandel- of sportschoenen aan en ga een stukje wandelen. Routes en wandelpaden in overvloed op het Grieks eiland, voor iedereen en bovendien veilig. In de namiddag nog even kajakken op zee om vervolgens ’s avonds te genieten van de traditionele lokale keuken in één van de authentieke familie-taveernes. Met een glas biologische wijn van Alonissos. Dat klinkt als een relaxte en alternatieve vakantie in Griekenland.

Het maritieme park van Alonissos is niet alleen het leefgebied van de bedreigde mediterrane zeehond Monachus-Monachus, maar herbergt een uniek natuurgebied. Misschien wel het mooiste gebied van Griekenland om te duiken en bijna 100% beschermd. Bovendien leven hier zeldzame vogelsoorten. Interessant voor liefhebbers van birdwatching. Wist je trouwens dat reisorganisatie Ross Holidays een monniksrob, Victoria genaamd, op Alonissos heeft geadopteerd?

Alonissos het “groene” Griekse eiland

Alonissos hanteert een groen beleid en dat vertaald zich naar de QualityCoast Gold Award die het eiland heeft gewonnen. Zo heeft de gemeente in vijf jaar tijd voor elkaar gekregen dat 90% van het gerecyclede afval ook weer op het eiland zelf wordt hergebruikt.

Verschillende openbare gebouwen op Alonissos als het verpleeghuis zijn een groen gebouw. Er wordt hier intensief gewerkt volgens een energiebesparingsprogramma en bovendien wordt op allerlei manieren groene energie opgewekt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en eco-daken.

Let’s do it Greece

Op 25 april dit jaar is de dag van het schoonmaken van de Griekse stranden en kusten door vrijwilligers. In het nationale programma Let’s do it Greece worden zoveel mogelijk Grieken opgeroepen mee te helpen om afval en rommel van de Griekse stranden te verzamelen. Alonissos steunt het project en neemt actief deel. De maritieme club van het eiland draagt ook een steentje bij. In samenwerking met MOM, de Griekse organisatie voor studie en bescherming van de monniksrob, zorgen ze voor schone kusten op het eiland Peristera in het nationale maritieme park.