7 mooiste stranden van Zakynthos

10 maart 2015 Bas Wanrooij

Het Ionische eiland Zakynthos heeft talloze schitterende stranden. Langs de fraaie rotsachtige westkust liggen afgelegen stranden en het geweldige Shipwreck beach. In het noordoosten van Zakynthos ontdek je voornamelijk kiezelstranden met kristalhelder zeewater. Meer naar het zuiden van het Griekse eiland veranderen deze kiezels langzaam in zand. Hier in het zuiden, in de baai van Laganas, vind je dan ook de kindvriendelijkste stranden van Zakinthos met een langzaam aflopende zanderige zeebodem. Dit zijn de 7 mooiste stranden van Zakynthos voor je op een rij (update april 2024).

1. Shipwreck beach (Navagio)

Shipwreck beach op ZakynthosHet meest fameuze strand van Zakynthos met het vervallen scheepswrak is tevens het allermooiste strand. De combinatie van het witte zand en kleine kiezels met het azuurblauwe zeewater geeft deze baai een magisch tintje. Verspreid over het eiland vind je talloze vertrekplaatsen van excursieboten naar Shipwreck beach.

Het zicht van bovenaf op Navagio beach, zoals het strand in het Grieks wordt genoemd, is echter het mooiste. Hier kun je met een auto eenvoudig naartoe rijden en het uitzichtpunt ligt op zes kilometer van het dorp Volimes.

2. Makris Gialos beach

Makris Gialos is één van de mooiste stranden van ZakynthosMarkris Gialos beach is een fraai en vrij groot kiezelstrand in het noordoosten van Zakynthos. Je rijdt er langs als je met de auto vanuit het zuiden naar Agios Nikolaos rijdt. Bij Makris Gialos beach vind je een aantal authentieke tavernes en op het strand kun je ligbedden en parasols huren.

Vergeet je snorkelset niet, want de rotsachtige zeebodem en het kraakheldere zeewater maken Makris Gialos beach één van de beste plekken op Zakynthos om te snorkelen en duiken.

3. Gerakas beach

Greeks beach is één van de mooiste stranden op ZakynthosGerakas is het grootste zandstrand van Zakynthos en ligt in het uiterste zuidoosten. Een zogenaamd schildpaddenstrand en hier gelden dan ook vrij strikte regels om te verblijven. De zeebodem van Gerakas beach is zanderig en loopt zeer geleidelijk af. Niet alleen voor schildpadden, maar ook voor kleine kinderen dus een ideaal zandstrand. 

Op het strand lopen vrijwilligers van stichting Archelon rond die je alles kunt vragen over deze ‘Caretta Caretta’ schildpadden. Zo mag je op Gerakas beach bijvoorbeeld niet zomaar je parasol plaatsen, omdat je een nest kunt beschadigen en zijn watersporten verboden.

4. Banana beach

Zandstrand van Banana beachDit is een schitterend lang en breed zandstrand op het schiereiland Vassilikos in het zuidoosten van het Griekse eiland. Langs Banana beach vind je diverse grote beach bars en op het strand zijn genoeg ligbedjes en parasols te huur. Hier kun je alle watersporten beoefenen en in de zomer zijn er regelmatig optredens van DJ’s en zelfs internationale artiesten.

Het populaire Agassi ligt op negen kilometer van Banana beach en in de zomervakantie rijden pendelbussen je heen en weer. Je auto of scooter kun je overigens gemakkelijk en kosteloos parkeren dichtbij het strand.

5. Dafni beach

Dafni beach bij favoriete stranden op ZakynthosDafni beach is een prachtig zandstrand in de baai van Laganas en ligt op het schiereiland Vassilikos. Ook een belangrijke broedplaats van de ‘Caretta Caretta’ zeeschildpad. De groene strook tamarisken langs het strand zorgt voor een bijna tropisch aanzicht. Hier mag je net al elders in de baai niet watersporten, maar wel zijn er twee traditionele tavernes geopend tot zonsondergang.

Dafni beach hoort bij de meer afgelegen stranden op Zakynthos en hier vind je geen accommodaties in de buurt. Interessant om ook te bezoeken is het informatiecentrum van het beschermde maritieme park wat hier dichtbij ligt.

6. Kalamaki beach

Uitzicht op Kalamaki beachKalamaki beach ligt in de grote baai van Laganas, dichtbij de luchthaven van Zakynthos, en hoort bij de 7 mooiste stranden van Zakynthos. Een bijna eindeloos zandstrand met altijd een plaatsje vrij voor jouw strandlaken. De zeebodem is bedekt met fijn zand en loopt geleidelijk af. Voor de kust van Kalamaki beach heb je grote kans om een zeeschildpad te zien zwemmen. Vergeet dus je snorkeluitrusting niet.

Kalamaki beach wordt in tweeën gedeeld door een rotspartij in zee. Hier kun je overigens omheen lopen door het ondiepe zeewater tijdens je romantische strandwandeling.

7. Xigia beach

Exotische strand van Xigia beachXigia is een klein en bijzonder strand bedekt met witte kiezels. Vanuit de rotsen loopt hier collageen in het zeewater. Het zorgt voor een troebele aanblik en bovendien voelt het zeewater hier kouder aan. Collageen is goed voor je huid en Xigia beach wordt dan ook gezien als natuurlijke spa.

Leuk is het handbediende liftje van de taverne bij de parkeerplaats voor wat eten en drinken op het strand. Iets verderop kun je ook Little Xigia beach bezoeken. Een net zo mooi strand, maar zonder collageen.