7 mooiste stranden van Zakynthos

10 maart 2015 Bas Wanrooij

Het Ionische eiland Zante heeft talloze schitterende stranden. Eén van de mooiste stranden van Zakynthos is zonder twijfel ‘shipwreck beach’. Het ligt wat verborgen tussen de hoge imposante krijtrotsen in een magische baai. En staat dan ook veelvuldig afgebeeld op fraaie Griekse ansichtkaarten. Het adembenemende beeld van bovenaf op Navagio beach mag je niet missen tijdens je vakantie en dit uitzichtpunt ligt op vier kilometer van het gezellige bergdorp Volimes.

1. Shipwreck beach (Navagio)

Shipwreck beach op ZakynthosHet is misschien cliché maar het fameuze strand met het scheepswrak op Zakynthos staat bij ons op de eerste plaats als mooiste strand. Voor het zicht van bovenaf kun je met de auto naar het uitzichtpunt rijden. Net na het middaguur staat de zon trouwens het mooiste op shipwreck beach voor een ‘Insta-waardige’ foto.

Leuk is om met een bootexcursie vanuit bijvoorbeeld Porto Vromi naar deze bai te varen. Hiermee kun je bijna tot aan het witte strand komen. Je mag ook zwemmen in de baai van Navagio met azuurblauw zeewater, maar helaas niet meer het strand zelf op.

2. Makris Gialos beach

Makris Gialos beachMarkris Gialos beach is een fraai en vrij groot kiezelstrand in het noordoosten van Zakynthos. Je rijdt er langs als je met de auto over de kustweg naar Agios Nikolaos rijdt. Bij Makris Gialos beach vind je een aantal goede tavernes en op het strand kun je ligbedden en parasols huren. Vergeet je snorkelset niet, want de rotsachtige zeebodem zorgt voor een mooie onderwaterwereld en het zeewater is hier altijd kraakhelder.

Makris Gialos is heerlijke plek voor een frisse duik in zee. Het wordt hier namelijk vrij snel diep. Vanaf de kleine pier varen excursieboten naar o.a. Shipwreck beach en de Blue Caves.

3. Gerakas beach

Greeks beach is één van de mooiste stranden op ZakynthosGerakas is het grootste zandstrand en ligt in het zuidoosten van Zakynthos. Een waar schildpaddenstrand en hier gelden dan ook regels om te verblijven. De zeebodem van Gerakas beach is zanderig en loopt zeer geleidelijk af. Voor kleine kinderen dus een ideaal strand. In het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn. Dus wat vroeger je bed uit als je een mooie spot wilt bemachtigen.

Op het strand lopen vrijwilligers die je alles kunt vragen over de nesten van Caretta Caretta schildpadden. Zo mag je bijvoorbeeld niet overal je parasol plaatsen en zijn watersporten verboden. Voor je het strand oploopt zie je hiervoor een ook informatiecentrum.

4. Banana beach

Zandstrand van Banana beachDit is een schitterend lang en breed zandstrand op het schiereiland Vassilikos in het zuidoosten van het Griekse eiland. Langs Banana beach vind je verschillende grote beach bars en op het strand zijn genoeg ligbedjes en parasols te huur. Hier kun je alle watersporten beoefenen en in de zomer zijn er regelmatig optredens van DJ’s en internationale artiesten.

Het populaire Agassi ligt op negen kilometer van Banana beach en in de zomermaanden rijden pendelbussen tussen deze twee locaties. Je auto of scooter kun je overigens gemakkelijk parkeren dichtbij het strand.

5. Dafni beach

Dafni beach bij favoriete stranden op ZakynthosDafni beach is een prachtig zandstrand in de baai van Laganas en ligt op het schiereiland Vassilikos. Ook een belangrijke broedplaats van de ‘Caretta Caretta’ zeeschildpad. De groene vegetatie langs het strand zorgt voor een bijna tropisch aanzicht. Hier mag je niet watersporten, maar wel zijn er twee traditionele tavernes om wat te kunnen eten en drinken die geopend zijn tot zonsondergang.

Dafni beach hoort bij de meer bijzondere stranden op Zakynthos en ligt wat afgelegen. Interessant om te bezoeken is het informatiecentrum van het beschermde maritieme park wat hier dichtbij ligt.

6. Kalamaki beach

Uitzicht op Kalamaki beachKalamaki beach ligt in de grote baai van Laganas, dichtbij de luchthaven van Zakynthos. Een bijna eindeloos zandstrand en er is dan ook altijd plaats voor je handdoek. De zeebodem is bedekt met zand en loopt geleidelijk af. Voor de kust van Kalamaki beach heb je grote kans om een zeeschildpad te zien zwemmen en vergeet dus je snorkeluitrusting niet.

Kalamaki beach wordt in tweeën gedeeld door een rotspartij in zee. Hier kun je omheen lopen door het ondiepe zeewater. Dichtbij dit strand vind je horeca en de nodige accommodaties.

7. Xigia beach

Exotische strand van Xigia beachXigia is een klein en bijzonder strand bedekt met kiezels. Vanuit de rotsen loopt hier collageen in het zeewater. Het zorgt voor een troebele aanblik en bovendien voelt het kouder aan. Collageen is goed voor je huid en Xigia beach wordt dan ook gezien als natuurlijke spa. Leuk is het handbediende liftje van de taverne bij de parkeerplaats voor versnaperingen op het strand. Iets verderop kun je ook Little Xigia beach bezoeken. Een mooi strand zonder collageen.

Dit zijn de zeven mooiste stranden op Zakynthos. Het schiereiland Vassilikos heeft echter nog andere fraaie stranden; Porto Zoro beach bijvoorbeeld. Langs de westkust van Zakynthos vind je minder stranden door de hoge rotspartijen. Toch zijn er hier genoeg mooie plekjes om een duik in zee te nemen. Porto Limnionas is een aanrader, maar ook Korakonisi is prachtig voor een verfrissende duik vanaf de rotsen. Lees ook onze tips om te gaan snorkelen op Zakynthos.