7 groene Griekse eilanden

25 januari 2021 Bas Wanrooij

7 groene Griekse eilandenVan de duizenden Griekse eilanden zijn er iets meer dan 200 bewoond. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en de eilanden variëren van rotsachtig kaal tot groen bebost. Voor elk wat wils. In totaal groeien en bloeien er meer dan 6.000 plantensoorten in Griekenland. De groene eilanden zijn bijvoorbeeld geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars en de eilanden met minder vegetatie meer bij strandliefhebbers. We hebben 7 groene Griekse eilanden voor je op een rijtje gezet.

1- Corfu
Corfu is onderdeel van de Ionische eilanden en ligt in het noordoosten van Griekenland. Dit Griekse eiland is vrijwel helemaal groen bedekt met zo’n drie miljoen olijfbomen. Cipressen zorgen voor de nodige variatie en contrast en in het voorjaar kleuren de bladeren van Judasbomen prachtig paars. Corfu is een geliefd eiland bij velen en al sinds de jaren ’60 een populaire Griekse vakantiebestemming.

2- Thassos
Thassos ligt bijna net zo noordelijk als Corfu, echter meer naar het oosten van Griekenland. Ook hier groeien veel olijfbomen, maar daarbij ook veel naaldbomen. En tot aan de kustlijn van het ronde Griekse eiland. Thassos wordt niet voor niets ook wel ‘smaragdeiland’ genoemd door het groene karakter. De honing uit Thassos is erg geliefd en tevens een gezond natuurlijk souvenir.

Groene Griekse eilanden Poros3- Poros
Poros is onderdeel van de Argo-Saronische eilanden en ligt niet ver onder Athene. Op het groene eiland groeien naaldbomen tot aan de kustlijn en vind verder voornamelijk sinaasappel-, citroen-, en oijlfbomen. Poros is in trek bij de Grieken en in de zomermaanden slenteren toeristen graag over de gezellige wandelboulevard langs de haven.

4- Skiathos
Skiathos is net als de andere Sporaden-eilanden Skopelos en Alonissos voornamelijk groen. De vegetatie bestaat veelal uit eiken- en dennenbomen en deze bomen groeien tot aan de stranden. De hoge naaldbomen zorgen voor de nodige natuurlijke schaduw tijdens warme zomerdagen aan het strand. Bij Koukounaries beach op Skiathos vind je een biotoop met een klein dennenbos.

5- Kefalonia
Kefalonia is het grootste Ionische eiland en tevens weelderig groen. De hoogste berg Ainos, met een top die 1.628 meter boven de zeespiegel uitsteekt, is een national park van Griekenland. Hier kun je mooie natuurwandelingen maken. In dit gebied op Kefalonia groeit zelfs een unieke dennensoort, die verder alleen op de Peloponnesos groeit.

Groene Griekse eilanden Samos6 – Zakynthos
Ook het Ionische eiland Zakynthos is behoorlijk groen. Langs de westkust pijnboombossen en olijfbomen. In het zuidoosten van Zakynthos het schiereiland Vasilikos groeit van alles en dit gedeelte van Zante is een mooi wandelgebied. In de baai van Laganas grenzend aan schildpaddenstranden als Dafni en Gerakas. Aan de oostkant ook stranden en badplaats Argassi. Van de bloemen op het eiland wordt al decennia lang lokale parfum gemaakt.

7 -Samos
Samos is een ander mooi groen eiland van Griekenland. De Nachtegalenvallei is een fraai wandelgebied aan de noordkant van het eiland met watervallen en beekjes. De twee bergketens Kerkis en Ampelos herbergen 1.400 verschillende plantensoorten. In het zuidoosten van Samos vind je de biotoop van Alyki, waar van november tot en met maart Flamingo’s overwinteren.