Griekenland bovenaan top 20 Europese landen voor stranden

28 augustus 2022 Bas Wanrooij

Griekenland bovenaan in top 20 Europese landen voor strandenZon, zee en strand zijn onlosmakelijk verbonden aan Griekenland als vakantieland. Steevast staan Griekse stranden als Balos beach, Porto Katsiki en Myrtos beach in top10-lijstjes en winnen ze jaarlijks de nodige awards. Nu voert Griekenland dus ook als land de top 20 aan met populairste Europese landen voor strandliefhebbers. Deze ‘Best Beach Index 2022’ is samengesteld door zoekmachine Holidu, die het aantal zoekopdrachten in Google heeft gecombineerd met hashtags op Instagram. Griekenland voert dit jaar deze lijst aan, gevolgd door Italië en Portugal.

5.400 Google searches voor Griekenland en stranden

Volgens de zoekmachine voor vakantieverhuur krijgt Griekenland maandelijks 5.400 Google searches en vergaart het land 142.000 hashtags op Instagram voor stranden. Men zoekt op Google het meeste naar stranden op de Griekse eilanden Mykonos, Naxos en Kreta. Na Italië en Portugal volgen Frankrijk, Ierland, Spanje op de vierde tot en met de zesde plaats. Nederland staat op de negende plaats in deze top 20. ons land dakt haar notering grotendeels aan het aantal hashtags op Instagram en niet zozeer op het aantal zoekopdrachten in Google.

De rangschikking voor deze top 20 is gegenereerd op basis van onderzoek, waarin alle Europese landen zijn opgenomen met behulp van het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten op Google in de afgelopen twaalf maanden. Het gebruikte algoritme omvatte elk van de landnamen in combinatie met het trefwoord ‘stranden’, de Instagram-hashtags voor dit trefwoord en variaties hiervan.

581 Blue Flag beaches in Griekenland

In mei werd al bekendgemaakt dat Griekenland een recordaantal Blue Flag beaches heeft. Elk jaar worden deze ecolabels voor stranden in deze maand bekendgemaakt. Na Spanje staat Griekenland wereldwijd in 2022 met 581 Blue Flag beaches op de tweede plaats met het aantal stranden waar een blauwe vlag mag wapperen. Hiermee geeft Griekenland een signaal af dat haar stranden goed worden bijgehouden en het zwemwater op 85% van alle Griekse stranden van uitstekende kwaliteit is. Niet verwonderlijk dus dat Griekenland bovenaan staat in de top 20 van Europese landen bij ‘beach lovers’.