Corfu en de Diapontische eilanden

4 november 2022 Bas Wanrooij
Diapontische eilanden Othoni

Othoni meest westelijke puntje van Griekenland

De Diapontische eilanden zijn onderdeel van de Ionische eilanden en liggen in het uiterste noordwesten van Griekenland. Deze archipel behelst de bewoonde eilandjes Mandraki, Erikousa en Othoni. Je kunt ook op vakantie naar deze Diapontische eilanden. Vanuit de Corfiotische hoofdstad Kerkyra vertrekt wekelijks een veerboot van Kerkyra Lines naar deze eilandengroep. Een kleinere veerboot van Aspiotis lines vaart vanuit Agios Stefanos, bij Sidari, op maandag, woensdag en vrijdag naar deze eilanden toe. Zo kun je op één dag tijdens je vakantie op Corfu meerdere Diapontische eilanden bezoeken.

Zandstranden op Mandraki

Kerkje op de Diapontische eilanden

Toegang tot kapel op Erikousa

Mandraki is met een oppervlakte van 3 km2 het kleinste eiland en ligt het dichtste bij Corfu. Na een half uurtje varen ben je al in het gelijknamige havenplaatsje. Veel is er niet te beleven op Mandraki en een ideale bestemming voor rustzoekers. De twee zandstranden op het eiland zijn noemenswaardig en er zijn enkele accommodaties te huur.

Het Corfu Palace hotel in het zuidoosten direct aan het strand van Arvantiko is het grootste van het eiland. In de haven zit een taverne en je kunt met de mountainbike over de paden fietsen om het zelf te gaan ontdekken. Met de auto of de benenwagen kan natuurlijk ook.

Erikousa met gezellig havenplaatsje

Rustig baaitje op Othoni in Griekenland

Uitzicht op baaitje van Othoni

Erikousa is wat groter en meer georganiseerd dan Mandraki. Het zuidwesten is vrij vlak en hier vind je dan ook de meeste voorzieningen. Zo zijn er hier meerdere, vooral luxe, resorts en villa’s. Ook zijn er tavernes, een beach bar en een zandstrand. Erikousa heeft net als het Diapontische Othoni een helikopterhaven en is geliefd bij zeilers. Je kunt mooie wandelingen maken op Erikousa in de binnenlanden door dichtbegroeide olijfgaarden.

Othoni heeft met Ammos een echt dorp

Othoni is met een oppervlakte van 19 km2 het grootste Diapontische eiland. Het heeft dan ook zo’n 400 permanente inwoners. Dit is tevens het Griekse eiland dat het dichtste bij Italië ligt. Ammos is hier een heus plaatsje met de meeste kafénions en tavernes. Het hoogste punt ligt 393 meter boven de zeespiegel en deze berg kun je beklimmen. Met zeer helder zou je, volgens bewoners, de kust van Italië moeten kunnen zien liggen. Het mooiste strand is Aspri Ammos beach en dit witte kiezelstrand is alleen over zee te bereiken. Langs de westkust van Othoni ligt het meest westelijke stukje Griekenland.