Delicatessen uit Limnos

4 april 2015 Bas Wanrooij
Delicatessen van Limnos Baklava

Delicatessen Limnos – baklava

Het Griekse eiland Limnos is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Lokaal worden hier dagelijks verschillende delicatessen gemaakt. Honderd procent natuurlijk, gezond en bovendien erg lekker. We spraken met Myrsini Chryssokefalou van het bedrijfje Kaspaknes Lichoudies; wat delicatessen uit Kaspakas betekent. Een dorp in de bergen van Limnos.

In het dorp Kaspakas, dichtbij de bestemming Agios Ioannis en zeven kilometer van Myrina, worden sinds 2008 lokale zoetigheden en pasta’s geproduceerd. Tot die tijd maakten de boeren deze gezonde producten zonder conserveringsmiddelen alleen voor zichzelf en voor lokale vrienden. Ze wilden dezelfde lekkernijen maken als voor thuis, maar dan voor een groter publiek. Misschien zelfs ooit exporteren.

Lokale delicatessen flomaria en venizelika

“We maken “flomaria”, een pasta en een echte lokale specialiteit, maar ook trahana, koekjes met sesamzaad, amandelen of citroen- en sinaasappelsmaak. En wijn natuurlijk.” vertelt Myrsini vol passie. De venizelika bon bon, vernoemt naar de Griekse leider Eleftherios Venizelos, is bijzonder en de amandelkoekjes van haar worden gemaakt volgens een eeuwenoud lokaal recept. Ook lekker is de baklava gemaakt met sesamzaad, verse amandelen en premium honing van het eiland Limnos.

Traditioneel snoepgoed uit Limnos zonder conserveringsmiddelen

Bij Kaspaknes Lichoudies richten ze zich op het maken van traditioneel snoep zonder conserveringsmiddelen van pure (natuurlijke) ingrediënten. “We gaan alleen voor de beste kwaliteit. De ingrediënten worden dagelijks zorgvuldig door onszelf gekozen. Harde granen van Limnos, geitenmelk en eieren van lokale boeren bijvoorbeeld. De smaak moet men namelijk bijblijven, eerst proeven dan pas kopen” roept Myrsini vanuit haar werkruimte.

Winkels in Kaspakas en Myrina

Delicatessen uit Limnos pasta

Delicatessen Limnos – pasta

Als je de pasta’s en het snoepgoed van Kaspaknes Lichoudies wilt proeven of kopen dan kun je terecht bij de winkel in Kaspakas en bij geselecteerde shops in Myrina. De “flomaria” met kip kun je ook proeven als gerecht bij taveerne Agios Giannis in de bestemming Agios Ioannis. In Athene worden de natuurlijke producten van Myrsini verkocht via het bedrijf Bonum Terrae.

Wil je zelf “flomaria” maken? Probeer dan het recept van Myrsini voor deze pasta. Speciaal voor bezoekers van Griekenland.net heeft ze dit recept samengesteld. Het zal een uitdaging worden om het te maken met de producten van Limnos, maar met onze lokale producten moet je een heel eind kunnen komen. Kali orexi!