Griekse eilanden duurzaam met groene stroom

16 januari 2019 Bas Wanrooij

Griekse eilanden duurzaam met groene energieNiet elk bewoond Grieks eiland is aangesloten op het nationale electriciteitsnetwerk. Deze eilanden worden nog nauwelijks voorzien van groene energie en werken nog diesel in hun centrales. Samen met Tesla wil de Griekse minister voor milieu en energie deze eilanden voorzien van autonome lokale electriciteitsnetwerken. Deze (micro) grids zijn geschikt voor energie afkomstig van windmolens, zonnepanelen en accu’s.

Het Tilos project

Het eiland Limnos in de Egeïsche Zee wordt genoemd als testeiland. Er is sprake om op korte termijn hier een pilot te gaan starten en het Griekse eiland te gaan voorzien van eigen groene energie. Tilos, een ander Grieks eiland tussen Rhodos en Kos, wordt het eerste duurzame eiland dat zichzelf voorziet van energie in de Mediterranee. Het Tilos project won in 2017 de EU Sustainable Energy Award. 13 bedrijven uit zeven EU-lidstaten werken aan dit project mee. Inmiddels zijn er opslagplaatsen aangelegd voor groene energie op Tilos en wordt er een start gemaakt met de invoering.

Het Wereld Natuur Fonds in Griekenland heeft onderzoek gedaan in 2018 op 15 Griekse eilanden naar de invoering van groene energie die kan worden opgeslagen. Het betreft de eilanden Agios Efstratios, Astypalea, Anafi, Donoussa, Kastellorizo, Amorgos, Symi, Nisyros, Chalki, Milos, Sifnos, Rhodos, Santorini, Skyros en Ikaria.