7 mooiste stranden van Kos

13 juli 2021 Bas Wanrooij

7 mooiste stranden van KosKos is een prima Griekse bestemming voor zon, zee en strand. Door het grotendeels vlakke landschap zijn de kustlijnen op veel plaatsen voorzien van (lange) zandstranden. De noordstranden zijn als het hard waait minder aantrekkelijk, maar dan zijn de stranden aan de zuidkant juist extra aantrekkelijk. Deze liggen namelijk beschut tegen de ‘Meltemi wind’ vanuit het noorden over de Egeïsche Zee. Ondanks dat Kos een populaire vakantiebestemming is, zijn er gelukkig nog steeds stranden waar het niet (te) druk is in de zomermaanden. We hebben de 7 mooiste stranden van Kos voor je op een rijtje gezet. Fijne vakantie!

1. Marmari beach – en dan met name het strand met de lage duinen vanuit het centrum naar het westen. Langs de kustweg vind je meerdere (luxe) resorts en je ziet pas hoe mooi het strand is als je op de duinen bent geklommen. Het strand is hier bij de resorts georganiseerd met ligbedden en parasols, maar er is genoeg vrije ruimte om ergens je eigen handdoekje neer te leggen. Wij vinden dit kustgebied bij Marmari het mooiste van het eiland Kos. Dat hier de wind soms wat (hard) kan waaien nemen we voor lief.

Mooiste stranden van Kos2. Paradise beach – de naam zegt eigenlijk al genoeg van het fraaie lange en brede zandstrand aan de zuidkust van Kos. In de zomer is het hier erg druk en kun je uitwijken naar Langada beach, Markos beach of Magic beach. Ze liggen op korte afstand van Paradise beach en hebben een vergelijkbaar fraai zandstrand met langzaam aflopende zeebodem. Paradise beach op Kos is een grotendeels georganiseerd zandstrand en je kunt hier allerlei soorten watersporten beoefenen.

3. Agios Stefanos beach – dit strand ligt dichtbij Kefalos en vormt eigenlijk één geheel met het opkomende Kampos beach. De archeologische vondsten naast Agios Stefanos beach zijn vrij toegankelijk en geven het geheel nog meer een eigen karakter. Neem daarbij de blauwwitte kapel op het eilandje Kastri voor de kust, waar je heen kunt zwemmen, en je hebt een uniek en aantrekkelijk vakantieplaatje.

Mooiste strand van Kos Tripiti beach4. Tripiti beach – is wat meer afgelegen en hier moet je echt wat voor doen om hier te geraken. Het georganiseerde strandje ligt in het uiterste westen van Kos. Alternatief is Kavo Paradiso beach, maar vanuit Kos-stad ben je wel even onderweg om hier te geraken. Het zandstrand Tripiti beach ligt mooi tussen de zandrotsen. De zeebodem loopt hier geleidelijk af. Ligbedden en parasols zijn te huur voor vijf euro per set. Eten en drinken dien je zelf te verzorgen!

5. Lambi beach – wordt ook wel het strand van Kos-stad genoemd. Het overgrote deel hiervan is georganiseerd en beach bars hebben hun eigen gedeelte op het strand. Luxe ligbedden en parasols worden je aangeboden en je betaalt alleen voor hapjes en drankjes. Welke overigens ook nog bij je worden gebracht. Wat verder naar het noorden van Lambi beach worden de strandtenten wat luxer en de ruimtes wat groter. Het strand is breed en je loopt zo de zee in voor een verfrissende duik.

7 mooiste stranden van Kos in Griekenland6. Mastichari beach – vanuit de haven, waar je je huurauto parkeert, loop je in westelijke richting. Vrijwel meteen zie je Mastichari beach. In het begin nog georganiseerd met ligbedden en parasols, maar verder naar Agios Ioannis wordt het het ruiger en heb je plenty ruimte voor je eigen handdoek. Zeker in het voor- en naseizoen.

7. Volcania beach – dit strand en het aangrenzende Kohilari beach zijn twee ongerepte plaatjes. Er zijn geen voorzieningen. Wel zie je hier kite- en windsurfers. De weg ernaartoe eindigt een stukje voor het strand. Het laatste gedeelte dien je wandelend af te leggen. Voor de rustzoekers en strandliefhebbers zijn dit mooie stranden.

Er zijn natuurlijk meer stranden dan onze 7 mooiste stranden op Kos in Griekenland te vinden. Tigaki beach is een ander populair strand bijvoorbeeld en het kiezelstrand van Agios Fokas wordt ook wel genoemd als favoriet op Kos.