Griekenland in top 3 Europa: zwemwater van uitstekende kwaliteit

19 juni 2023 Bas Wanrooij

Griekenland in top 3 Europa zwemwater van uitstekende kwaliteitHet zwemwater in Griekenland is ook dit jaar langs de kust weer schoon en uitstekend van kwaliteit. Jaarlijks rapporteert het EEA (European Environment Agency) haar metingen langs 21.973 kustgebieden in 29 Europese landen. In Griekenland werd in 2022 de kwaliteit van het zwemwater van 1.682 kuststroken vrijwel permanent gemeten. Maar liefst 96,6% van al het zwemwater in Griekenland is van uitstekende kwaliteit. Hiermee staat het vakantieland na Cyprus (99,2%) en Oostenrijk (96,9%) op de derde plaats met de kwaliteit van haar zwemwater in Europa. Wel moet worden opgemerkt dat het aantal meetpunten van de EEA in zowel Cyprus als Oostenrijk veel lager is dan in Griekenland.

1.624 Griekse kustgebieden met uitstekend zwemwater

Zwemwater Griekenland top 3 Europa

Kwaliteit zwemwater Griekenland 2022 (bron: EEA)

Van de 1.682 meetpunten van de Griekse kusten kregen er 1.624 het predikaat ‘uitstekend’. Hier is het zwemwater uiterst schoon en van uitstekende kwaliteit. Bij 17 gedeeltes langs de Griekse kust is het zwemwater ‘goed’ en slechts vier meetpunten werden al ‘voldoende’ beoordeeld. De rapportages van het EEA zijn een belangrijk onderdeel voor het eco-label ‘Blue Flag’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Griekenland maar liefst 617 Blue Flag Beaches heeft in 2023. Het zwemwater in Griekenland staat in de top 3 van Europa en is van uitstekende kwaliteit. Lekker zwemmen in zee dus tijdens je vakantie op het vasteland of de Griekse eilanden.

Voorgaande jaren scoorde Griekenland ook al hoog met de kwaliteit van haar zwemwater in Europa. Je kunt dus structureel spreken van uitstekend zwemwater in Griekenland en dat is een pluspunt voor het toerisme. Kijk voor de complete lijst op de site van de EEA en kies Griekenland in het menu voor een sleectie.