In de meivakantie naar Kreta met tieners

23 mei 2022 Bas Wanrooij

Naar Kreta in de meivakantie met tienersKun je in de meivakantie naar Griekenland? Ja, de eerste vakantievluchten naar de Griekse eilanden starten namelijk in april al op. Zonzeker is het nog niet, maar de temperatuur is eind april over het algemeen al aangenaam. Zeker overdag met daarbij de nodige zonuren. Zijn restaurants en winkeltjes al open, kun je excursies maken en ook al zwemmen in zee? Dit is grotendeels afhankelijk van je vakantiebestemming. Zo zochten wij met twee tieners de ideale Griekse bestemming in de meivakantie. We kozen voor Kreta in de directe omgeving van de stad Rethymnon.

In Rethymnon is veel geopend in de meivakantie

Rethymnon ligt vrij centraal op Kreta aan de noordkust. Een stad met meer dan 30.000 inwoners en hier is veel (bijna) het hele jaar door geopend. Terrasje pakken, shoppen, beetje sightseeing en naar Stad Rethymnon eind april op Kretahet strand of aan het zwembad. Onze tieners zijn met een extra 5G bundeltje erbij meer dan tevreden. En wij daardoor als ouders ook. Als verblijf kozen we voor een geschakelde villa met eigen zwembad van het kleinschalige Carme Villas met Eliza was here. Rustig gelegen en met de bijgeleverde huurauto zit je zo in de stad of aan het strand. Met de steden Chania en Heraklion op een uurtje rijden als alternatieven.

Je dag starten met een heerlijk vers Grieks ontbijt is aangenaam. Althans dat vinden wij. Bij Carme Villas wordt alles vers gemaakt en heb je een ruime keuze. Van bougatsa tot Griekse yoghurt en van omelet tot Kretenzer flensjes. Neem daarbij een tafeltje voor vier op één van de zonnige balkons met uitzicht op zee.

Dagje Balos beach in de meivakantie

Balos beach is zonder twijfel één van de mooiste stranden stranden van Kreta. In het hoogseizoen te druk, maar eind april is het hier goed toeven. Onderweg nog een stop bij Koukouvaya café voor koffie en een heerlijke brownie. Anderhalf uur in de auto met twee tieners Balos beach Kreta tijdens de meivakantieging prima. Zeker als ze weten waar ze straks terechtkomen. Je kunt bij Kissamos kiezen om met de boot verder te gaan, met een stop bij het eiland Gramvousa, of met de huurauto. De laatste tien kilometer met de auto gaan over een onverharde weg. In onze reisperiode is deze nog gelukkig niet te druk. Zelf vind ik het uitzicht wat je krijgt op Balos, als je vanaf de parkeerplaats hiernaartoe wandelt, onbeschrijflijk. Zo’n kippenvelmomentje met een echt wow-gevoel.

Na de nodige selfies (zucht) en wat uurtjes luieren en zwemmen was het tijd voor een late lunch. We kozen voor Gramvousa taverne. Een tip. Vrijwel alle gerechten zijn authentiek en worden zoveel mogelijk bereid met lokale ingrediënten. Zelfs de priklimonade is hier van een lokale producent. Al met al een prima dagje meivakantie met tieners. En een zeer geslaagde vakantie.