Mykonos en Santorini in één vakantie

11 mei 2024 Bas Wanrooij

Uitzicht bij Oia op Santorini in de calderaMykonos en Santorini zijn populaire Griekse eilanden om met elkaar te combineren in één vakantie. Twee Cycladen-eilanden met een eigen vliegveld en directe vluchten van en naar Schiphol in de zomer. Je kunt dus een enkele vliucht naar Mykonos boeken en terugvliegen vanaf Santorini. Of die drie uurtjes omgekeerd vliegen. En onderling zijn ze prima verbonden met frequente veerdiensten. Deze Griekse eilanden zijn werkelijk uniek en worden gezien als de twee meest mondaine en dus duurste eilanden van Griekenland.

Zowel Mykonos als Santorini zijn klein, zodat je niet hoeft te wisselen van standplaats. Voordeel is dat het voordelige busnetwerk op zowel Santorini als Mykonos zeer goed zijn te noemen. En met een huurauto of scooter voor één of twee dagen kun je echt naar alle afgelegen stranden en blauw-witte dorpjes. Een periode van 10 of 14 dagen is dan ook ideaal om te gaan eilandhoppen en zo de Griekse parels Mykonos en Santorini in één vakantie te ontdekken.

Santorini ervaren in het voor- en naseizoen

In die anderhalve week of twee weken dat je op Mykonos en Santorini bent wil je deze bestemmingen ook écht beleven. Wakker worden in een prachtig luxe boutique hotel ergens aan de kraterrand van de rustende vulkaan in Oia of Imerovigli. Genieten van dat adembenemende uitzicht kan ook in de rustige maanden april en oktober of zelfs november. Bovendien is Santorini in deze reistijd een stuk goedkoper en de kans dat de zon schijnt is groot.

Lekkerste wijntjes proeven op de mooiste plekken van Santorini

Venetsanos wijnhuis op Santorini met mooie viewDenk je aan Santorini dan denk je aan de laaggroeiende Assyrtiko-druif. Ze maken hiervan de lekkerste witte wijnen die de hele wereld overgaan. Ook de lekker zoete Vinsanto dessertwijn komt specifiek van Thira, zoals het eiland ook wel wordt genoemd. Zelf kozen we om de wijnen van Santorini te proeven van Sigalas winery bij Oia en het prachtig gelegen Venetsanos Estate in Megalochori te gaan proeven. Een bezoek aan zo’n wijnhuis, en die zijn er genoeg op het eiland, mag zeker niet ontbreken tijdens je reis. Bovendien heb je dan een gaaf souvenir om thuis je mooiste vakantieherinneringen, met een glas Santorini-wijn, nog een keer met elkaar te beleven.

Mooiste wandeling Santorini: van Fira naar Oia

De mooiste wandeling maak je op Santorini van het hoofdstadje Fira naar Oia langs de hoge kraterrand van de vulkaan. Een wandeling van zo’n 10 kilometer waar je een uurtje of drie a drie-en-een-half voor moet uitrekken. Draag geen flip-flops, maar doe goede schoenen aan. Terug kun je dan met de bus of een taxi. Je passeert de witte dorpen Firostefani en Imerovigli en zonder twijfel geniet je tijdens deze wandeling van de allermooiste ‘views’ in de caldera. Sportievelingen kunnen jaarlijks in oktober dit wandelpad ook als trail-run hardlopen tijdens de Santorini Experience.

Tickets voor je fast ferry en onderdak van tevoren boeken

Veerboot komt aan in Santorini GriekenlandWe raden absoluut aan om je gewilde hotels, appartementen of villa’s ruim voor je vertrek te boeken. Mykonos en Santorini in één vakantie is mateloos populair en de mooiste accommodaties raken dan ook snel volgeboekt. Heb je niet direct een voorkeur voor de mooiste stek, dan kun je met uitzondering van juli en augustus altijd wel iets vinden.

Seajets verzorgt de snelste overtocht en vaart de 79 zeemijl van Mykonos naar Santorini in nog geen twee uur. Ferry-tickets tussen de twee Griekse eilanden vooraf boeken heeft het voordeel dat je zeker bent van een plaats voor een specifieke veerdienst. Handig voor de drukke zomermaanden. Als je flexibeler bent kun je ter plaatse een ticket kopen voor een veerboot die je op dat moment het beste uitkomt. Tip: probeer de dag van je terugvlucht te mijden voor een veerdienst. Als het flink stormt kan het namelijk zijn dat er niet wordt gevaren.

Naar Mykonos voor de mooiste zandstranden

Prachtig strand in noorden van MykonosOndanks dat Mykonos een oppervlakte heeft van slechts 86km2, vind je er toch de meest mooie zandstranden van Cycladen zo dicht bij elkaar. Zo’n strandvakantie op Mykonos is dus een mooie aanvulling op Santorini, die deze magische witte zandstranden juist niet heeft.

De zuidkust van Mykonos telt de meeste fraaie zandstranden als bijvoorbeeld het hippe Psarou beach en het befaamde Paradise beach met zijn grote beach clubs. In het noorden zijn stranden als Agios Sostis ook prachtig, maar hier kan het flink waaien en daarom zijn deze stranden dan ook niet georganiseerd.

Shoppen, paraderen en gezelligheid in Mykonos-stad

Little Venice in Mykonos-stad GriekenlandDe leukste plaats op dit eiland in ongetwijfeld Mykonos-stad of simpelweg Chora genaamd. Dit witte stadje was met haar talloze op elkaar lijkende steegjes ooit een doolhof voor pieraten. Nu is het vooral zien en gezien worden in het hoofdstadje van Mykonos. Het bruist hier 24/7 en overal is gezelligheid met trendy bars in bijvoorbeeld de wijk Little Venice. Hippe boutique winkels van de meest luxueuze wereldmerken als Louis Vuitton, Dior, Chanel, Burberry, Gucci en Off-White maken van Mykonos-stad een waar shopping-paradise.

Zo’n luxe combinatiereis naar Mykonos en Santorini kun je zelf organiseren, maar ook volledig laten regelen door specialisten als Local Touch Travel. Voordeel is dat je zo wordt ontzorgd en wordt voorzien van praktische tips. Het scheelt je bovendien een hoop uitzoekwerk.