4 redenen voor Koutouloufari en Piskopiano

12 mei 2024 Bas Wanrooij

Gezellig terras in Koutouloufari op KretaKoutouloufari en Piskopiano zijn twee populaire, knusse en op een helling gelegen dorpen op het Griekse Kreta om vakantie te vieren. Ze liggen ook nog eens naast elkaar en je wandelt zo van het ene gezellige centrum het andere in. De dorpskern van Koutouloufari is charmant met twee hoofdstraatjes en straalt tegelijkertijd iets mondains uit. Piskopiano is wat rustiger en meer authentiek. Op een kilometer of twee afstand vind je de drukke badplaats Chersonissos met het dichtstbijzijnde strand. Dit zijn 4 goede redenen voor Koutouloufari en Piskopiano als jouw vakantie-adres.

1. Makkelijk in contact met locals in Koutouloufari en Piskopiano

Kleinschalige accommodatie in Koutouloufari en PiskopianoZowel Koutouloufari als Piskopiano zijn bestemmingen aan de noordkant van Kreta met veel repeaters. Dit zijn toeristen die hier meerdere keren (achter elkaar) terugkomen om vakantie te vieren.

De meeste appartementen en hotels zijn kleinschalig en in het bezit van Kretenzische families. Het leuke hiervan is dat je hier dan ook gemakkelijk contact maakt met locals. En zo niet alleen snel Griekse vrienden maakt, maar ook de beste tips krijgt voor tavernes, bars en leuke bezienswaardigheden in de omgeving.

2. Piskopiano en Koutouloufari: altijd gezellig

In tegenstelling tot Chersonissos en Malia gaat er weinig jeugd op vakantie naar Koutouloufari en Piskopiano. Hier vind je dan ook geen discotheken, maar vooral heel veel gezellige terrasjes van tavernes, restaurants en bars. Van april tot en met eind oktober leeft iedereen hier buiten. Door de compacte centra loop je elkaar gemakkelijk tegen het lijf en kom je elkaar weer tegen op een knus terras.

3. Prima uitvalsbasis om het midden van Kreta te ontdekken

Authentieke en knusse dorp Piskopiano op KretaDe centrale ligging van deze twee vakantiedorpen is ideaal om zelf een groot deel van Kreta te gaan ontdekken. Je bent zo in hoofdstad Heraklion om bijvoorbeeld te gaan shoppen of naar het archeologisch museum te gaan, bij het Minoïsche paleis van Knossos en de hoogvlakte met windmolens van Lassithi.

Ook de veelzijdige stad Agios Nikolaos ligt op slechts een half uur rijden en Plaka, waarvandaan je kunt overvaren naar highlight Spinalonga. De afstand naar de luchthaven van Heraklion is 35 kilometer en dat betekent, met de E75 snelweg om de hoek, een korte transfertijd.

4. Gewoon lekker op de fiets

Van Koutouloufari naar Piskopiano en verder door naar de traditionele ‘platia’ van Oud-Chersonissos kun je prima op de fiets doen. Net als naar het toeristische Chersonissos aan de kust overigens en bijvoorbeeld het fraaie Limanakia en Sarantari beach. Dit is één van de 4 goede redenen om voor Piskopiano of Koutouloufari te kiezen. Het uitzicht onderweg op de Egeïsche zee en noordkust van Kreta is mooi. Je bent net wat flexibeler dan te voet en je kunt zo ook wat verder komen. Wil je er echt op uit dan is een huurauto aan te bevelen of een georganiseerde excursie.