Nieuw vliegveld Paros

22 juli 2016 Bas Wanrooij
Nieuw vliegveld Paros in Griekenland

Nieuw vliegveld Paros – landingsbaan

Het vliegveld van het Griekse eiland Paros heeft een upgrade gehad. Van een nationale luchthaven is het vanaf 25 juli een internationale luchthaven geworden. De landingsbaan is verlengd en de terminal vernieuwd.

Niet alleen de vliegtuigen met propellors kunnen vanaf eind juli landen op Paros Airport, maar ook een Boeing 737 en een Airbus A300. Als vakantiebestemming verwacht men meer toeristen en bovendien zullen er meer arbeidsplaatsen beschikbaar komen voor de lokale bevolking. Het vliegveld ligt een paar kilometer van de hoofdstad Parikia.

Internationale vluchten vanaf 2017 naar Paros

Paros Panteleio Airport, zoals de luchthaven officieel wordt genoemd, is operationeel sinds 1982. De landingsbaan was 700 meter lang en is nu verlengd naar 2.000 meter. De terminal is vergroot tot 750 m2 en nieuwe parkeerplaatsen zijn aangelegd. Vanaf april 2017 zullen de eerste grote internationale vliegtuigen met toeristen hier gaan landen. Welke airlines op Paros gaan vliegen is nog niet bekend. Uiteraard hopen we dat er vanuit Nederland gaat worden gevlogen op Paros door bijvoorbeeld Transavia.

De dagelijkse vluchten door Olympic Air vanuit Athene worden vanaf 25 juli uitgevoerd met een Airbus A320. Dat betekent meer passagiers per vlucht en meer toeristen voor Paros. Vanaf 4 augustus start een dagelijkse vlucht van en naar Thessaloniki. Er zijn plannen om Paros Airport ook te verbinden met Mykonos, Santorini en Kreta.

Van 40.000 jaarlijkse passagiers naar meer

Volgens de statistieken van de laatste jaren (Bron: SETE Intelligence) komen er jaarlijkse tussen de 35.000 en 43.000 toeristen aan met het vliegtuig op de nationale luchthaven van Paros. Het betreft vluchten met relatief kleine vliegtuigen. Vanaf eind juli verwacht men hier dus een stuk meer toeristen te mogen verwelkomen met het vliegtuig.