Tips voor je vakantie naar Griekenland deze zomer

19 juli 2020 Bas Wanrooij

Tips voor je vakantie naar Griekenland deze zomer stranden voor jezelfDe afgelopen weken is er zoveel geschreven over vakantie naar Griekenland deze zomer. Sommige regels en formulieren zijn weer aangepast en voor ons werd het tijd om het zelf te ervaren en naar Griekenland af te reizen. Onze reis ging voor vijf dagen naar Chania met Sunweb van 13 tot en met 17 juli. We verbleven in één van de fraaie Enorme Eanthia beach appartementen in Gerani aan de noordwestkust van Kreta.

Passenger Locater Form en QR-code

De Griekse regering wil weten waar toeristen die het land inkomen vandaan komen en waar ze de eerste twee weken in Griekenland verblijven. Ze hebben het zogenaamde PLF (Passenger Locator Form) hiervoor online in het leven geroepen. Dit formulier MOET je minimaal 24 uur voor je naar Griekenland gaat invullen. Inmiddels zijn de bestemmingen op het formulier aangepast naar de namen van de Griekse vliegvelden en is het niet meer zo ingewikkeld. Je krijgt na het invullen van het formulier vrijwel direct een bevestiging per e-mail. Hierin staat een link, waar updates op worden geplaatst. Print ook het gezondheidsformulier van het RIVM uit en vul dit thuis in voor je vertrekt. Een eenvoudig formulier om in te vullen. Dit MOET je kunnen tonen als je op Schiphol of op je Griekse vakantiebestemming bent.

Tips voor je vakantie naar Griekenland deze zomerDe uiteindelijk benodigde QR-code krijg je vrij kort voor je vertrek in een aparte e-mail. Dit heeft men gedaan om zo toeristen nog een last minute vakantie te kunnen laten boeken. Tip: maak een screenshot van deze QR-code op je telefoon, voor als je geen 4G of goede WiFi hebt op de luchthaven. Bij aankomst in Griekenland dien je deze QR-code gereed houden op je smartphone en laten zien. Anders kom je Griekenland niet in. Update 24 juli: let op dat iedereen een eigen QR code nodig heeft. Kinderen onder de 18 jaar dus ook een eigen formulier met QR code. Op de één na laatste pagina wordt gevraagd of er familieleden onder de 18 jaar meereizen. Vul hier bij minimaal één ouder de namen van de kinderen in om aan te geven dat deze niet alleen reizen. Wij vlogen om 06.00 uur ’s morgens en kregen deze QR-code pas om 23.30 uur de avond hiervoor in onze mailbox.

Bij aankomst in Griekenland worden passagiers van Nederlandse vluchten ‘random’ getest. Dit betekent dat er steekproefgewijs reizigers worden getest. Dit gaat snel met een soort wattenstaafje in je mond. Binnen 24 uur krijg je bericht als je positief bent getest. Je dient deze 24 uur de actuele social distancing regels in Griekenland na te leven.

Neem mondkapjes en contant geld mee

Tips voor je vakantie naar Griekenland deze zomer op KretaIn Griekenland dien je in het openbaar vervoer en op de vliegvelden mondkapjes te dragen. Vanaf zaterdag 18 juli is dit ook verplicht in supermarkten voor zowel personeel als klanten. De regels hiervoor wijzigen regelmatig en neem ruim voldoende mondkapjes mee naar Griekenland.

Niet alle hotels, restaurants en winkels zijn deze zomer geopend op de toeristische bestemmingen. Contactloos betalen is in Griekenland niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Neem dus tevens voldoende contant geld mee. Een huurauto deze zomer in Griekenland is een tip. Dan ben je flexibel, kun je naar je favoriete strand en bovendien liggen de autohuurprijzen momenteel een stuk lager dan normaal in de zomermaanden.

Onze conclusie is dat je prima vakantie kunt vieren in Griekenland deze zomer. Houd je aan de regels van de Griekse regering en zorg dat je, bijvoorbeeld via je reisleiding, goed op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen. Je kunt deze zomer naar stranden gaan waar het nu net zo druk is als normaal in het voorseizoen. De Grieken kijken uit naar je komst. Kalo taxidi!