Vliegvelden Griekenland vernieuwd

6 juli 2020 Bas Wanrooij

Vliegvelden Griekenland vernieuwdSinds dat het Duitse Fraport eind 2015 14 internationale luchthavens in Griekenland in beheer heeft, worden niet alleen plannen gemaakt voor vernieuwingen en uitbreidingen, maar deze ook al uitgevoerd. Zo is op de luchthaven van Corfu de compleet vernieuwde terminal deze zomer in gebruik genomen. Het aantal incheckbalies is van 22 naar 28 uitgebreid, het aantal gates van negen naar twaalf en het aantal douanepoorten van zes naar acht. Achter de schermen is ook moderne technologie toegepast voor o.a. de bagage-afhandeling.

Vliegvelden Griekse eilanden fors uitgebreid

Vliegvelden Griekenland vernieuwd CorfuNiet alleen op Corfu is de terminal vrijwel compleet vernieuwd. Ook op andere Griekse eilanden, zoals Kos, zijn vrijwel nieuwe vliegvelden opgeleverd deze zomer. De grootte van het vliegveld op Kos is met 200% toegenomen tot 24.000 m2, het aantal incheckbalies van 16 naar maar liefst 28 en het aantal douanepoorten (security checks) van vier naar negen stuks. Ook is er gedacht aan de 1,50 meter afstand houden met groene stickers op de vloer.

Andere luchthavens die in een nieuw jasje zijn of worden gestoken in Griekenland zijn Aktion (Preveza), Chania, Kavala, Kefalonia, Lesbos, Mykonos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Thessaloniki en Zakynthos. De werkzaamheden op de verschillende vliegvelden duren tot in 2021.

Vliegverkeer in april en mei daalt met 99%

Op deze veertien Griekse vliegvelden is door COVID-19 maatregelen het aantal passagiers in april met 99,3% en in mei met 98,4% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Over de maanden januari tot en met mei in 2020 was deze daling 84%. Vanaf half juni wordt er weer op de Griekse vliegvelden van Athene en Thessaloniki gevlogen vanuit het buitenland en per 1 juli mag er ook weer vanuit veel landen van en naar de andere Griekse luchthavens worden gevlogen.