Eilandhoppen Griekenland: reistrend zomer 2021

14 april 2021 Bas Wanrooij

Eilandhoppen Griekse eilanden is de reistrend zomer 2021Eilandhoppen in Griekenland is de reistrend voor deze zomer. Niet gebonden zijn aan één bestemming en het verder reizen naar een ander eiland, maken je vakantie gevarieerder. Eigenlijk creëer je meerdere korte vakanties in één reis. Maar welke Griekse eilanden zijn goed te combineren met elkaar en hoeveel dagen kun je het beste op welk eiland verblijven? Je wilt natuurlijk niks missen tijdens je eilandhopreis.

Daarom eilandhoppen Griekenland

Het leuke aan eilandhoppen is dat je meerdere keren opnieuw aankomt. En op een andere vakantiebestemming. Zodra je aan boord stapt van een ferry naar het volgende eiland, voel je die nieuwsgierige kriebel in je onderbuik. Wat gaat deze bestemming ons weer brengen voor mooie herinneringen? De ervaring leert, dat ondanks dat eilanden dichtbij elkaar liggen, ze toch altijd een eigen karakter hebben ontwikkeld door de eeuwen heen. Diversiteit van de Griekse eilanden gaat gepaard met een andere natuur, architectuur en historie. De mogelijkheden om ze te combineren zijn eindeloos. Dát maakt Griekenland ook zo geschikt om te gaan eilandhoppen.

Eilandhoppen Griekse eilanden

Griekenland is hét land bij uitstek om te gaan eilandhoppen. Dit land telt maar liefst 6.000 verschillende eilanden, waarvan er ‘slechts’ 250 bewoond zijn. Zowel voor de beginnende reiziger als de ervaren avonturier is er dus genoeg keuze voor een maatwerkvakantie. We hebben verschillende tips voor je op een rijtje gezet om te gaan eilandhoppen in Griekenland. En op welke Griekse archipel.Eilandhoppen op de Cycladen in Griekenland

Cycladen zijn ideaal voor je eilandhopreis. Ze liggen dichtbij elkaar, centraal in de Egeïsche zee, en zijn onderling goed verbonden met veerdiensten. De bootovertochten zijn relatief kort met frequente verbindingen. En een stukje varen in Griekenland hoort eigenlijk wel bij je vakantie.

De Ionische eilanden zijn groen en vind je langs de westkust. Deze archipel is minder goed verbonden met veerboten. Je kunt ze prima combineren met een ommetje door Epirus en langs Parga op het vasteland.

Dichtbij Athene liggen de Argo-Saronische eilanden. Nog geen massatoerisme op eilanden als Agistri en Spetses. En je kunt een reis combineren met de Griekse hoofdstad, de Atheense Rivièra of zelfs de Peloponnesos.

Een andere relatief onbekende Griekse eilandengroep is de Sporaden. De eilanden Skiathos, Skopelos en Alonissos zijn goed te combineren in een reis van 8 of 15 dagen. Vanuit Nederland vlieg je aan op het St-Maarten van Griekenland: de luchthaven van Skiathos. Nergens in Griekenland zie je vliegtuigen zo laag overkomen en kun je zo dichtbij de start- en landingsbaan komen.

5 tips eilandhoppen Griekse eilanden

1. Bepaal je budget
Een vooroordeel is dat eilandhoppen in Griekenland prijzig is. Zelf kun je met een beetje creativiteit en flexibiliteit buiten het hoogseizoen om best een voordelige reis samenstellen. Alternatief is om dit lekker uit te besteden aan een specialist voor de Griekse eilanden. Een ervaren touroperator kan voor bijna elk budget wel een passend reisvoorstel verzorgen namelijk. Wees eerlijk en duidelijk over wat je te besteden hebt. Zo voorkom je teleurstelling en krijg je wél een vakantie die bij je past.Eilandhoppen op de Ionische eilanden

2. Kies een logische route
Als je wilt gaan eilandhoppen in Griekenland is het belangrijk om voor een logische route te kiezen. Niet alles in Griekenland is namelijk goed met elkaar te combineren. Zeker niet als de eilanden ver van elkaar vandaan liggen bijvoorbeeld. Dan is er vaak geen goede of directe (veer)verbinding beschikbaar, wat je veel extra reistijd nodig hebt voor en combinatie. En die heb je waarschijnlijk niet. Onze tip is dan ook om per keer een reis te maken naar één van de vier eerdergenoemde eilandgroepen.

3. Kies de juiste vluchten
Kijk op welke luchthavens er rechtstreeks vanuit Nederland wordt gevlogen. Ook voor het boeken van je vlucht is het van belang om te kijken of je van of naar je gewenste vliegveld een enkele reis kunt boeken. Dit is een zogenaamd ‘open jaw vliegticket’, waarbij het vertrek- en/of aankomstpunt van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld: je vliegt heen op het Ionische eiland Corfu en vliegt terug vanaf het internationale vliegveld van Kefalonia . Een enkele reis hoeft niet per definitie duurder te zijn dan een retourtje, maar het zorgt wel voor meer tijd tijdens je Griekse eilanden reis. Je hoeft immers niet terug te reizen naar de plaats waar je bent gearriveerd.

4. Bepaal je reistijd en het aantal dagen
Wil je gaan eilandhoppen in het voor-, hoog- of naseizoen? Chartervluchten naar Griekenland starten voor de meeste bestemmingen in april en de laatste commerciële vlucht eindigt hier de herfstvakantie. Voordat je accommodaties gaat vastleggen, is het handig om eerst te kijken naar de vliegdagen van bijvoorbeeld Transavia en ook de vaarschema’s van Griekse rederijen als Blue Star ferries. Zeker in het voor- en naseizoen of naar de minder toeristische eilanden, zijn er niet vanzelfsprekend dagelijkse veerdiensten. Bepaal ook hoe lang je vakantie wilt vieren. Per eiland is een minimaal verblijf van drie á vier dagen aan te raden.

Eilandhoppen Griekse eilanden Hydra5. Welke accommodaties
Niet elk eiland heeft bijvoorbeeld luxe boutique hotels. Bekijk vooraf het aanbod van accommodaties op de Griekse eilanden die je wilt gaan bezoeken. Mocht je voorkeur hebben voor een specifieke accommodatie dan raden we aan niet te wachten op een last minute boeking. Er zijn Griekse eilanden waar het aanbod van studio’s, appartementen en hotels beperkt is. Stem het in- en uitchecken van je accommodatie goed af met je veerdiensten. Of laat dit door een reisorganisatie regelen.

Een eilandhopreis kun je boeken als pakketreis bij touroperator Local Touch Travel. Je kunt dan kiezen uit een vakantie van bijvoorbeeld 8 of 15 dagen en hebt keuze in bestemmingen en accommodaties. Je kunt er ook voor kiezen om een reis op maat te laten samenstellen. Hiervoor benader je ook deze specialist. Alternatief is om de hele reis zelf uit te stippelen en zelf te organiseren. Dat kan natuurlijk ook.