Tips voor Athens Marathon ‘The Authentic’

15 november 2023 Bas Wanrooij
Praktische tips voor Athens Marathon 'The Authentic'

Start van de marathon in Marathonas

Elke tweede zondag in november wordt de Athens Marathon ‘The Authentic’ georganiseerd. De 40e editie van de moeder der marathons vond op 12 november 2023 in Griekenland plaats. En we hebben hieraan deelgenomen. Deze historische route van 42.195 meter wordt wel gezien als het zwaarste marathonparcours ter wereld en dus een extra uitdaging. Met de ervaring van twee marathons in Rotterdam heb ik een trainingsschema gemaakt, maar wat bijvoorbeeld te doen met die vele hoogtemeters, de steile hellingen in het parcours van soms wel 9% en de eventuele warmte? Ik heb de nodige praktische tips voor je om deze marathon van Athene te gaan lopen op een rij gezet.

Hoogtemeters trainen marathon van Athene

Hoogtemeters trainen voor de marathon van Athene is in onze laaglanden natuurlijk een uitdaging. Het parcours van de marathon in Rotterdam heeft eigenlijk alleen de Erasmusbrug en een kleine helling na een viaduct. Daar hoef je niet extra op te trainen, maar ik weet dat je deze hellingen al goed kon voelen. Zeker na de 25 kilometer die je op dat moment al van de route hebt gelopen. Het parcours van Marathonas naar Athene heeft maar liefst 332 hoogtemeters en je stijgt vrijwel alleen maar tussen de 19 en 31 kilometer. En hier hier zitten ook meerdere steile hellingen tussen met een hellingspercentage van wel 9%.

Athens Marathon 'The Authentic' je start in het stadion

Stadion bij de start van Athens Marathon

Hiervoor wilde ik meer kracht in de benen krijgen en ben gestart met krachttrainingen bij fit20; een tip. Die 20 minuten per week trainen kon ik gemakkelijk in mijn renschema opnemen. Een vol schema, want een marathontraining is een energieslurper. Een week of vier voor de start van de marathon in Athene heb ik dit afgebouwd om de benen niet te zwaar te blijven belasten tijdens de periode, waarin je de meeste kilometers maakt.

Een andere tip voor Athens Marathon ‘The Authentic’ is om diverse bruggen en viaducten op en af te rennen. In de parcours van mijn trainingslopen heb ik zoveel mogelijk bruggen, viaducten en heuvels meegenomen. Dan heb je toch ‘vals pad’ en de nodige hellingen met hoogtemeters kunnen trainen.

Hotel in centrum Athene of dichtbij de start in Marathon

Tip: let op hoogtemeters parcours marathon van Athene

Flinke hoogtemeters moeder der marathons

Ik hoor het je denken: ga ik verblijven in het gezellige centrum van Athene of kies ik voor een hotel dichtbij de start in Marathon? In het centrum van de Griekse hoofdstad is in november ook gewoon alles open. Genoeg te zien en te doen. Zo combineer je een gave stedentrip met je partner en jouw deelname aan de marathon van Athene. Je zult dan echter op de dag van de race vroeg uit de veren moeten. Met bussen, bijvoorbeeld vanaf Syntagma, wordt je namelijk naar de start van de marathon in het plaatsje Marathonas gebracht. Reken op een bustochtje van 45 minuten en deze bussen vertrekken vanaf zes locaties tussen 05:30 uur en 06:45 uur. Verblijf je bijvoorbeeld in Nea Makri, onze tip, dan vertrekt je bus om 07:30 uur en is je rit maar een kwartier. En ook hier waren tavernes, restaurants en bars aan de promenade gewoon nog geopend in deze tijd van het jaar.

Tip: rustig starten en alle drinkposten bij de Athens Marathon

Niet te snel starten was iets wat ik me had voorgenomen. Je staat minimaal anderhalf uur voor de start van je marathon te wachten in of rond het stadion van Marathon. De eerste tien kilometer van het marathonparcours is het gemakkelijkste en mijn tip is om hier zoveel mogelijk energie te sparen en dus rustig van start te gaan.

Finish marathon in Panathinaic stadion Athene

Kallimarmaro stadion in Athene

Vanaf vijf kilometer is er om de 2,5 kilometer een drinkpost met EHBO en mobiele toiletten langs het historische marathonparcours. En dat is niet voor niks. We hebben vrijwel bij alle posten een korte stop gemaakt om te drinken en water over je hoofd en gezicht te gieten. Een andere tip, want je verliest veel vocht, zeker als het warm is, zoals op 12 november 2023. Vanaf 25 kilometer wordt er ook Coca Cola uitgedeeld in bekers. Die ‘snelle’ suikers geven je een energieboost die je juist dan goed kunt gebruiken. Niet vergeten dus!

In 2024 wordt Athens Marathon ‘The Authentic’ op zondag 10 november georganiseerd. Als je wilt deelnemen schrijf je dan tijdig in, want eind augustus was bij ons het maximaal aantal deelnemers van ruim 21.000 al bereikt. We hebben overigens 23 hardloopwedstrijden in Griekenland voor 2024 voor je op een rij gezet, waaronder de echte marathon, en hoe je je hiervoor kunt inschrijven. Heel veel renplezier in Griekenland!