Psiri

Psiri, ook wel als Psyri of Psirri geschreven, is één van de hipste en gezelligste wijken van Athene. Dit stadsgedeelte begint ten noorden van Monastiraki met de trendy rooftopbar van A for Athens. Psiri is een wirwar van steegjes vol met opvallend gekleurde gevels van restaurants, bars en winkels. Een stukje Athene wat je zeker niet mag missen tijdens een stedentrip. Niet alleen overdag bruist het hier, maar vooral ’s avonds en ’s nachts is het gezellig druk in Psiri op straat.

Psiri is de gezelligste en meest eigentijdse wijk van Athene

Als je met de metro reist kun je het beste uitstappen bij de halte Monastiraki. Eenmaal boven de grond steek je Ermou street over je bent in Psiri. Tip om in deze wijk te lunchen of dineren en daarna op een terras te genieten van de dorpse sfeer. Deze wijk van Athene heeft een rijk verleden met lederwaren en sandalen. Ook wonen hier de nodige kunstenaars. Rondom het centrale plein zie je bijvoorbeeld enkele grote muurschilderingen tegen de wat hogere gebouwen aan. Aan de rand van Psiri ligt de grootste foodmarkt van de stad: Varvakios. Zeker een kijkje gaan nemen in deze ‘Agora’, zoals de Grieken een markt noemen, als je hier in de buurt bent.

In Psiri ga je dus zeker slagen als je nieuwe lederen sandalen zoekt of een mooie leren tas. Ook een gezellige bar en taverne ga je hier zeker vinden. Bij Little Kook kun je niet alleen lekkernijen scoren, maar is de hele steeg ook fraai versierd. En het straatbeeld wisselt met bijvoorbeeld de seizoenen. Als je op zoek bent naar een kleinschalig boutique hotel dan heb je in Psiri keuze genoeg. En door de aantrekkelijke ligging ben je zo op de Akropolis of bij Syntagma om de wisseling van de wacht te zien.

foto album Athene

Psiri tips

Psiri grenst aan de marktwijk van Athene. Je vindt hier en in naaste wijk Trigono namelijk de twee grootste markthallen van de stad. Deze markthallen noemt men in Athene Varvakeios of Varvakios. Het is een groentemarkt, vismarkt en een vleesmarkt. De hallen van de groente- en vlees- en vismarkt worden gescheiden van elkaar door de brede Odos Athinas. Om Varvakios heen vind je kraampjes en winkels met bijvoorbeeld honing, kruiden en lokale zoetwaren. Allemaal op loopafstand.

Psiri is één van de oudste wijken van de Griekse hoofdstad. In de tijd van de Ottomanen had dit stadsgedeelte de naam ‘Kara Tzami’. Na 1832, toen de moderne Griekse staat werd gesticht, werd het bevolkt door ambachtslieden. Specialisten in lederwaren en metalen. Sinds de jaren ’90 omarmen kunstenaars de wijk en wordt Psiri meer en meer een ontmoetingsplaats. Een prima start als toerist om het leven van de locals te ontdekken. En omdat Psiri een vrij kleine en compacte wijk is kun je gemakkelijk alles te voet hier ontdekken. Taverna Avli is onze tip al kan het hier behoorlijk druk zijn. Het ligt wat verstopt en opent dagelijks om 13:00 uur haar keuken voor publiek.

Meer Griekenland aanbiedingen