Syntagma

Het Syntagma plein in Athene is het bekendste plein in de hoofdstad van Griekenland. Een echte bezienswaardigheid met het parlementsgebouw, de wisseling van de wacht met de soldaten en aangrenzend Ermou street en de National Garden van Athene. De soldaten houden de wacht in gepaste traditionele kledij. Op het hele uur wisselen ze van positie bij de wachthokjes.

Syntagma is het centrale plein in de hoofdstad Athene

Syntagma square is eenvoudig te bereiken met zowel de metro als de bus. Met de auto wat lastiger, zeker als je hier ook ergens moet parkeren. Het is het centrale plein in Athene en de naam heeft het te danken aan een opstand van 3 september 1843 tegen Koning Otto voor het toenmalige paleis. Tegenwoordig is dit het parlementsgebouw. Men verlangde toen een grondwet (in het Grieks syntagma).

In de directe omgeving van Syntagma vind je veel bezienswaardigheden in Athene. Plaka, de Akropolis, de National Garden, Ermou street, Monastiraki en de wijk Anafiotika liggen op loopafstand. Op het plein zelf vind je periptero’s (kioskjes), luxe hotels als het NVJ Athens Plaza,  Hotel Grande Bretagne en verschillende bars.

Het Grande Bretagne Hotel dateert oorspronkelijk uit 1842. In 1958 en 2003 is het hotel compleet gerenoveerd. Vanaf het dakterras heb je een fraai uitzicht op zowel het parlementsgebouw als de Akropolis.

foto album Athene

Syntagma bezienswaardigheden

Syntagma monument onbekende soldaat in Athene

Syntagma monument van de onbekende soldaat

Het parlementsgebouw domineert de oostzijde van het Syntagma plein. Het gebouw was het paleis van de eerste koning van Griekenland Otto en is tussen 1836 en 1842 gebouwd. In 1924 besloot de regering het gebouw te willen gaan gebruiken. Het gebouw was in slechte staat na twee ferme branden en in 1934 was de wederopbouw gereed.

Het monument van de onbekende soldaat, gebouwd tussen 1929 en 1932, vind je direct voor het parlementsgebouw. Op nationale feestdagen in Griekenland leggen vooraanstaande Griekse politici hier kransen. Het monument van de onbekende soldaat wordt 24/7 bewaakt door twee speciale troepen. Ze worden ook wel Evzones genoemd en ze zijn herkenbaar aan het traditionele uniform. Elk heel uur vindt de wisseling van de wacht plaats en dit is een tip om zelf te ervaren. Op zondag om 11.00 uur is de mooiste wisseling vergezeld met een militaire band en een groot regiment van Evzones.

Meer Griekenland aanbiedingen