5x Markt in Griekenland

27 oktober 2023 Bas
Markt in Griekenland

Kapani markt in Thessaloniki

Als je in Griekenland op vakantie bent is het onze tip om tijdens je verblijf een lokale markt te bezoeken. Niet alleen voor groente, vis en andere etenswaren, maar ook voor souvenirs op bijvoorbeeld een vlooienmarkt. De sfeer is gemoedelijk en je komt zo goed en gemakkelijk in contact met locals. ‘Agora’ wordt een markt in Griekenland genoemd en handig om te weten als je op je vakantiebestemming wat informatie hierover wilt inwinnen. Meestal worden markten wekelijks georganiseerd in Griekenland, maar in de grotere steden kan dit dagelijks zijn en ook met meerdere en wisselende producten. Sommige markten in Griekenland zijn zelfs overdekt, zoals in Thessaloniki, Athene en Chania op Kreta. We hebben vijf markten in Griekenland voor je op een rij gezet die je niet mag missen.

1. Vlooienmarkt van Monastiraki in Athene

Monastiraki vlooienmarkt in AtheneEen populaire en grote vlooienmarkt is die van Monastiraki in hoofdstad Athene. Hier ga je zeker slagen voor een souvenir uit Griekenland. Lekker shoppen. Je loopt vanuit de Plaka of Anafiotika bijna vanzelf deze wijk in. Op het Monastiraki-plein vind je niet alleen het metrostation, maar ook twee hippe rooftop bars als A for Athens met fraai uitzicht op de Akropolis en zijn Parthenon. De winkels en marktkramen op Monastiraki zijn dagelijks geopend van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. In Athene vind je natuurlijk ook diverse andere antiekmarkten, rommelmarkten en foodmarkten.

2. Varvakeios foodmarkt in hoofdstad Athene

Varvakeios (Varvakios, Varvakeio) is de grootste foodmarkt van Athene. Hier shoppen niet alleen de locals, maar zijn ook chefkoks te vinden van gerenommeerde restaurants in de Griekse hoofdstad. Hier vind je werkelijk alles van olijfolie tot vijgen en van vis tot lokale kazen. Deze Varvakeios-markt wordt georganiseerd in en rondom twee 19e eeuwse markthallen aan de Athinias straat op een steenworp afstand van Monastiraki en Omonia. Je kunt dan ook gemakkelijk deze markt met die van Monastiraki combineren tijdens een bezoek. De markt van Varvakios is op werkdagen en zaterdag open van vroeg in de ochtend tot ongeveer 15.00 uur. Tussen het shoppen door kun je wat drinken of ergens wat eten. Deze eettentjes zijn ook na sluitingstijd van de markt nog geopend.

3. Kapani markt in Thessaloniki

Kapani is de grootste traditionele markt in de tweede stad van Griekenland. Deze markt wordt ook wel Agora Vlali genoemd, is een begrip in Thessaloniki en een ‘must-visit’. Een wandeling over de Kapani-markt, dichtbij Aristotelous square, leert je dat de tijd hier heeft stilgestaan. In de vele shops en marktkramen vind je niet alleen etenswaren, maar ook eetgelegenheden en andere producten. Het is hier op Kapani dagelijks dan ook een komen en gaan van zowel locals als toeristen. Al sinds 1821 wordt deze markt namelijk georganiseerd in Thessaloniki en is alle dagen van de week open, behalve op zondag.

4. Modiano markt in Thessaloniki

Modiano markt na renovatie in ThessalonikiNog een markt in Thessaloniki die je niet mag missen is Modiano. In 2023 is de compleet gerenoveerde moderne markthal hier geopend voor publiek. Een overdekte markt in een pand van architect Eli Modiano. Hier vind je meer dan 150 verschillende shops en Modiano is voornamelijk een foodmarkt. Pal voor de ingang van Agora Modiano vind je de bloemenmarkt van Thessaloniki, die je qua uitstraling vast aan Amsterdam doet denken. Ook deze markt is een typische ontmoetingsplaats en daarom vind je hier meerdere eet- en drinkgelegenheden. Modiano, ook wel ‘Central food market of Thessaloniki’ genoemd, bestaat al meer dan 100 jaar, is op werkdagen geopend van 08:00 tot 02:00 uur en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 02:00 uur.

5. Oude markt in Chania op Kreta

De oude markt in Chania, de mooiste stad van Kreta, is een andere markt die een bezoek waard is. Tenminste als deze is geopend, want de markthal uit 1913 wordt momenteel grondig gerenoveerd. Men verwacht dat medio 2024 deze in gebruik kan worden genomen. Het gebouw is in de vorm van een hart en het ontwerp komt van het marktgebouw in Marseille. Een uniek gebouw met een typisch Griekse foodmarkt.

Onze top vijf van markten in Griekenland is slechts een kleine opsomming van alle markten die er in Griekenland zijn. Openluchtmarkten worden soms bijna spontaan georganiseerd. De Agora op Kos aan het Eleftherias-plein is ook een geliefde markt voor o.a. souvenirs. En zo heeft vast iedereen die naar Griekenland is geweest wel een eigen favoriete ‘agora’ om heerlijk overheen te slenteren.