Arnea

Arnea (Arnaia) is een traditioneel bergdorp in het centrale gedeelte van Chalkidiki. Het gebied rondom heeft een rijke historie en dat zie je direct terug in bouwstijl van de huizen in het dorp. Even doet het denken aan Metsovo of een bergdorp in de streek Zagora in Epirus. In ieder geval zeker de moeite waard om hier even te stoppen voor een wandeling, lunch of een kop koffie. Arnea ligt 73 kilometer ten oosten van de luchthaven en 35 kilometer ten noorden van de hoofdstad Polygyros.

Heerlijk wandelen door het traditionele dorp Arnea op Chalkidiki

Door de eeuwen heen heeft het dorp verschillende benamingen gehad. In de Ottomaanse periode sprak men over Liarigovi en na deze periode werd het Arni en ook wel Avgea genoemd. Sinds 1928 heet het bergdorp in Chalkidiki Arnea. Voor de traditionele architectuur is het dorp door het Griekse Ministerie voor cultuur als nationale historische bezienswaardigheid bestempeld.

Er is genoeg te zien en te doen in Arnea (Arnaia). Het centrale plein, vroeger een marktplaats, is gezellig met terrasjes, taveernes en winkeltjes die lokale producten als honing en wijn verkopen. In het groene en bergzame achterlandschap zijn mooie wandelroutes. De bergtoppen van de berg Holomontas reiken hier tot een hoogte van 1.165 meter. De Varvara watervallen in de omgeving zijn een bezienswaardigheid.

Chalkidiki foto album

Arnea tips

Folklore museum in Arnea Chalkidiki

Folklore museum in Arnea

Een wandeling door Arnea is een tip om te maken tijdens vakantie. Parkeer je auto op de parkeerplaats net buiten het centrum (volg de P borden) en wandel in de richting van het centrale “Pazari” plein. Vergeet je camera niet, want je ziet onderweg fraaie traditionele huizen. De één is paars geschilderd, met houten balkon en oranje dakpannen en de ander gebouwd met grote stenen uit de bergen met houten luikjes en ook weer oranje dakpannen. De smalle straatjes maken van Arnea een klein labyrint. De weg terug vind je echter altijd.

Van het “Pazari” plein loont het om verder naar boven te wandelen in het dorp. Ook hier veel fraaie traditionele huizen en je loopt langs het fraaie gebouw van het folklore museum van Arnea. Weer terug richting het plein zie je rechts de Agios Stephanos kerk. Deze kun je bezichtigen. Hier vandaan wandel je eenvoudig weer terug naar je auto op de parkeerplaats. In een uurtje heb je een goede indruk van Arnea en bovendien is een lunch of snack voordelig en erg erg lekker.

Meer Griekenland aanbiedingen


Arnea bezienswaardigheden

Agios Stefanos kerk in Arnea Chalkidiki

Agios Stefanos kerk in Arnea

Bezienswaardig zijn de huizen in het traditionele bergdorp. De kerk Agios Stefanos mag je ook niet missen tijdens je bezoek aan Arnea. Kijk of de kerk geopend is. Het gebouw van het folklore museum is op zichzelf al een bezienswaardigheid, maar ook het textielmuseum, de kerk met mooie koepel St. Aanargiron en de historische site van de profeet Elia zijn bezienswaardig.

Op negen kilometer rijden naar het oosten van Arnea ligt het “Aristotle Park”. Inderdaad een bezienswaardig ter ere aan de Griekse filosoof Aristoteles. De entree bedraagt een euro en hoogtepunt is het fraaie marmeren beeld van deze invloedrijke persoon. Ook de kinderen kunnen zicht vermaken met verschillende attracties.