Olympia

Olympia is misschien de bekendste en beroemdste bezienswaardigheid in Griekenland. Niet alleen zijn hier de Olympische Spelen begonnen, maar kun je hier tegenwoordig veel bezichtigen. Elke vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken om zijn reis te vervolgen naar de bestemming waar de Olympische Spelen gaan plaatsvinden. Olympia ligt in de streek Eleia op de Griekse Peloponnesos op 10 kilometer ten oosten van de stad Pirgos in een vallei. Vanaf Kalamata is de afstand 120 kilometer en reken op een reistijd van twee uur met de huurauto.

In Olympia op de Peloponnesos zijn de Olympische Spelen geboren

Olympia ligt tussen de berg Kronos, de rivier Alfiosen diens zijrivier Kladeos. De omgeving is groen, maar helaas heeft hier in 2011 ook een fikse bosbrand gewoed en de gevolgen hiervan zijn nog steeds zichtbaar in de natuur rondom het heiligdom. Het is één van de vruchtbaarste en vochtigste dalen van de Peloponnesos.

In 1875 werd het klassieke heiligdom Olympia blootgelegd door archeologen uit Duitsland. Je kunt in Olympia niet alleen de archeologische site bezoeken met de Dorische Tempel van Hera als bezienswaardigheid, maar ook het archeologisch museum en het museum van de Olympische Spelen. Vanuit vakantiebestemmingen als Stoupa, Agios Nikolaos, Chrani en Koroni worden georganiseerde excursies aangeboden naar Olympia. Er zijn ook dagexcursies vanaf het eiland Zakynthos naar Olympia.

In 1961 is er een Internationale Olympische Academie opgericht met het hoofdkantoor in Olympia. Al ruim voor onze jaartelling, 776 voor Christus, vonden hier de eerste Olympische Spelen plaats. Het sportevenement duurde destijds een dag en er was maar één onderdeel, namelijk een stadionloop van 192 meter. In de loop van de eeuwen kwamen er steeds meer onderdelen bij.

foto album

Olympia tips

Olympia Griekenland Tempel van Zeus

Olympia Peloponnesos – Tempel van Zeus

Olympia kun je bezoeken voor zes euro persoon. Tip als je naar Olympia gaat koop een goedkope combi ticket voor de archeologische site en het archeologisch museum voor negen euro per persoon. Ze zijn verkrijgbaar bij zowel de kassa van het archeologisch museum als van de archeologische site. Beiden zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 15.00 uur en van 1 mei tot en met oktober tot 20.00 uur.

Twintig minuten voor sluitingstijd is je laatste kans om naar binnen te gaan, maar om de hele site en het museum te bekijken heb je wel anderhalf tot twee uur nodig. Een goede gids, eventueel Nederlandstalig, is een andere tip. Zo krijg je de juiste informatie over de rijke geschiedenis van Olympia.

openingstijden:  winter dagelijks 08.00 – 15.00 uur, mei tot en met oktober 08.00 – 20.00 uur
entree: € 6,- per persoon (combi ticket met museum € 9,- per persoon)

Direct buiten de archeologische site vind je een goed restaurant Ambrosia Garden. Een groot terras in de schaduw en de traditionele Griekse keuken met authentieke gerechten. De vrouw van de eigenaar heeft een Nederlandse moeder.

Meer Griekenland aanbiedingen


Olympia bezienswaardigheden

Olympia Griekenland ingang naar het stadion

Olympia Peloponnesos – ingang naar het stadion

Olympia is een veelzijdige bezienswaardigheid met fraaie archeologische vondsten. Als je archeologische terrein oploopt zie je aan de rechterhand de ruïnes van het oude Gymnasium. Het was omringd door een zuilengalerij en het trainingsveld voor de atleten. In het Palaestra trainden vroeger de worstelaars en vind je aangrenzend aan het Gymnasium.

Een beeld van Zeus van 12 meter hoog werd vervaardigd in het atelier van Phidias. Het beeld van Zeus is tegenwoordig te zien in het museum van Olympia. De Zeustempel uit 457 voor Christus is een indrukwekkende bezienswaardigheid van Olympia en ook de Hera-tempel, waarvan nog een aantal zuilen te zien zijn, mag je niet missen tijdens je bezoek. Hier wordt voor de zuilen overigens elke vier jaar de Olympische Vlam ontstoken.

Iets meer naar het oosten zie je de oude schathuizen. De gebouwen zijn tempelachtig en oorspronkelijk lagen hier de offergraven aan Zeus. Het stadion is de plek waar de spelen destijds hebben plaatsgevonden, zonder stenen tribunes. Hierdoor konden er meer toeschouwers plaatsnemen.

Olympia accommodaties

In het dorp Ancient Olympia kun je ook overnachten. Hotels en pensions genoeg en variërend van eenvoudig tot luxe resorts. Een bezoek aan de archeologische site is dus te combineren met een kort verblijf. Het centrum van het dorp Olympia heeft een drukke hoofdstraat met restaurants, souvenirshops, juweliers, taverna’s, supermarkten en bars met terrassen. Hier kun je souvenirs scoren voor thuis. ’s Avonds na 22.00 uur is het rustig.