Vliegveld Chios

Het vliegveld van Chios heeft één van de kortste landingsbanen van Griekenland en wordt ook wel “Omiros” genoemd. Althans wat Griekse vliegvelden betreft, waar internationale vluchten aankomen en vertrekken. Chios Airport wordt door IATA afgekort met de initialen JKH, wat je terug kunt vinden op het label van je ruimbagage en op je vliegtickets. De luchthaven van het Griekse eiland Chios ligt op drie kilometer ten zuiden van de hoofdstad aan de oostkust in de regio Kambos.

Het vliegveld van Chios heeft één van de kortste landingsbanen

Chios Airport is operationeel sinds 1969 en heeft één landingsbaan van slechts 1.500 meter lang. Op de luchthaven kunnen ook niet meer dan drie vliegtuigen tegelijk staan. Vanuit Nederland zijn er van april tot en met oktober rechtstreekse vluchten van Transavia naar Chios. Het hele jaar door zijn er binnenlandse vluchten van en naar Athene, maar ook naar Thessaloniki of Rhodos. Vliegtickets naar Chios kun je online vinden en boeken.

Binnenlandse vluchten van en naar Chios zijn er ook. Astra Airlines en Aegean vliegen vanaf en Thessaloniki en Sky Express verbindt het eiland met de eilanden Samos, Lesbos, Limnos en Rhodos. Vanaf Schiphol is de vliegafstand naar Chios zo’n 2.257 kilometer en de vliegduur bedraagt drie uur en dertig minuten.

In de aankomsthal van het vliegveld van Chios zijn kantoortjes van autoverhuurbedrijven als Herz en Avis gevestigd. De huurauto’s staan op de parkeerplaats en de touringcars van reisorganisaties voor de aankomsthal.

foto album Chios

Vliegveld Chios vakantiebestemmingen

Het vliegveld van Chios wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar de vakantiebestemmingen op dit Griekse eiland als Karfas. Maar je kunt ook verder reizen met de veerboot naar andere eilanden zonder (inter)nationale luchthaven. Vanuit Chios-stad vertrekken veerdiensten naar Psara en Ikaria.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vliegveld Chios tips

Jaarlijks arriveren op het vliegveld van Chios tussen de 8.000 en 10.000 toeristen uit het buitenland met gemiddeld 125 vluchten. Via binnenlandse vluchten komen er op Chios Airport per jaar zo’n 80.000 reizigers aan met 3.500 vluchten (bron: HCAA 2014). Vanuit Nederland wordt de vlucht weleens gecombineerd met het eiland Lesbos.

Als je geen georganiseerde vakantie hebt geboekt naar Chios kun je met een taxi of huurauto naar je vakantiebestemming vanaf de luchthaven. Van Chios Airport naar Chios-stad kost een taxi ongeveer € 6,-. Autoverhuurbedrijven hebben kantoren en huurauto’s op het vliegveld.