Paleo Perithia

Paleo Perithia, wat Oud Perithia betekent, is een bergdorp tegen de hellingen van de bergen Pantokrator (914 meter) en Lassis (848 meter). Dit zijn de twee hoogste bergtoppen op het Griekse eiland Corfu. Het wordt gezien als cultureel erfgoed en het best bewaarde traditionele bergdorp van Korfoe. De geschiedenis van Paleo Perithia gaat terug naar de 14e eeuw. En het is daarmee dan ook één van de oudste dorpen op het eiland. Het dorp is vorige eeuw tot aan 1997 onbewoond gebleven. Daarna eerst alleen ’s zomers en was er slechts één taverne geopend. Nu is het bewoond, zijn er meer tavernes en kun je er zelfs overnachten.

Paleo Perithia is een traditioneel bergdorp op het eiland Corfu

Om in Paleo Perithia te komen kun je het beste met een huurauto gaan. Langs de kustweg van Acharavi naar Kassiopi bij de ijssalon Ice Dream vind je de afslag naar het eens verlaten dorpje hoog in de bergen. Van hiervandaan is het nog acht kilometer rijden over een goed geasfalteerde weg. Bij het dorp kun je goed en gratis je auto parkeren. Lokaal wordt er honing gemaakt en ook in het dorp zelf verkocht.

Een wandeling maken door het oude dorp is een must. Je passeert ruïnes, maar ook fraai gerestaureerde huizen en gezellige terrasjes van lokale tavernes. Tip om hier een keer echt traditioneel Grieks te gaan eten. Bezienswaardig zijn alleen al acht kerken: Agios Iakovos Persis, Agios Athanasios, Iperagia Theotokos, Agia Paraskevi, Agios Panteleimenon, Agios Spyridon, Zoodochos Pigi en Agios Nikolaos tis Petras. Ook de Skordilis Mansion (oude schoolgebouw) is een bezienswaardigheid van Paleo Perithia. Ooit leefden hier zo’n 1.200 Corfioten en was het plaatsje enorm welvarend. Hier vind je geen nieuwbouw en de Venetiaanse architectuur wordt nog steeds beschermd.

foto album Corfu

Paleo Perithia tips

Dorp Paleo Perithia in het noorden van CorfuIn Paleo Perithia is een lunch of diner een tip tijdens je vakantie. Er bevinden zich vijf tavernes in het dorp. Ze serveren in de zomermaanden allemaal traditionele, authentieke Griekse en Corfiotische gerechten. Voor het mooiste overzicht bewandel je het hogere pad aan de rand van het dorp. Tegelijk de plaats voor een mooie overzicht-foto van het oude Venetiaanse dorp.

Je kunt te voet naar het dorp Lafki en Krinias al is dit best een flinke wandeling. Vroeger waren hier overigens wijngaarden, groeiden er veel Eiken en had het dorp vijftien verschillende waterbronnen.

Meer Griekenland aanbiedingen