Sami

Sami is de op twee na grootste stad van Kefalonia en ligt 25 kilometer van Argostoli, 32 kilometer van Fiskardo en 24 kilometer van Poros. Vanuit de haven vertrekken de veerboten naar Ithaki, Patras en Zuid-Italië. Het buureiland Ithaki ligt vlakbij en vanuit Sami heb je een prachtig uitzicht op het andere Griekse eiland. Langs de haven vind je de nodige reisburo’s voor de tickets voor de veerboten en Griekse tavernes. Op het menu staat vaak verse vis en veel traditionele Griekse gerechten. De boulevard is in de avond en nacht autovrij.

Vanaf Sami heb je een prachtig uitzicht op het eiland Ithaki

Sami is een belangrijke havenplaats op Kefalonia. Hier komen en gaan veel veerboten. Niet alleen een dagelijkse bootverbinding met Pisaetos op Ithaki (Ithaka), maar ook met Bari in Italië en Patras en Kilini op de Peloponnesos. De bootreis van of naar Ithaka duurt slechts 25 minuten. Toeristen kiezen na aankomst met de ferry voor vakantiebestemmingen als Agia Efimia.

Op het strand van Antisamos is een deel van de film Captain Corelli’s Mandolin in het jaar 2000 opgenomen. Regelmatig bezoeken internationale beroemdheden Kefalonia, Sami en de omgeving voor een vakantie. Zo ook Madonna die in 2000 hier een korte vakantie vierde in combinatie met Ithaki en ook in 2013 weer op vakantie was in een luxe villa op het Griekse eiland.

Het centrum van Sami bevindt zich hoofdzakelijk bij de haven en de daarachter liggende straatjes. Veel restaurants en tavernes en verschillende winkeltjes. Bij de haven liggen de terrassen. Van 29 tot en met 31 juli vindt in Palia Vlachata, zo’n vijf kilometer ten westen van Sami in de bergen, het jaarlijkse Saristra festival plaats. Een lokaal festival voor alle leeftijden met muziek, film, kunst en theater.

foto album Kefalonia

Sami tips

Standbeeld Laskaratos in Sami Kefalonia

Sami Kefalonia – standbeeld Andreas Laskaratos

Op de twee heuvels boven de stad vind je ruïne van de akropolis Kiatis, welke ooit een totale lengte had van 3,5 kilometer. Het uitzicht op Sami en Ithaki hiervandaan is prachtig. Via de weg in noordoostelijke richting kom je eerst bij het klooster Panagia Agrilia. Hier staat ook de Middeleeuwse kerktoren met daarvoor de kerkklokken van de foto. De Engelse dichter Lord Byron, die in 1823 een aantal maanden in Kefalonia in het dorp Metaxata verbleef, waar zijn borstbeeld op het dorpspleintje staat, heeft destijds dit klooster ook bezocht.

Het Panagia Agrilia klooster en ook het Agia Fanentes klooster hebben beiden een groot hek om het terrein. Dit om de schapen tegen te houden. Je kunt het hek eenvoudig openschuiven, maar vergeet aub niet om het ook weer dicht te doen. Geniet van het uitzicht hier over de baai van Sami, Ithaki en het strand van Antisamos aan de andere kant.

Meer Griekenland aanbiedingen


Sami bezienswaardigheden

Sami uitzicht

Uitzicht op Sami op Kefalonia

De bezienswaardigheden van Sami bevinden zich eigenlijk boven het stadje op de heuvels. De twee ruïnes van de kloosters en daarbij de prachtige vergezichten zijn de moeite waard. In de grote kerk Theotokos in Sami vind je een van de grootste kerkschatten van Kefalonia. Het gaat om de icoon van de Panagia Glikofiloussa (tedere Madonna) uit 1736. Zij is de beschermheilige van de havenplaats Sami.  Een wandeling langs de haven is aan te bevelen, vooral na zonsondergang als ook de boulevard autovrij is.

In Karavomilos is ieder jaar in de eerste helft van augustus het Saristra festival. Het wordt gehouden in Oud-Vlahata. Dit dorp is het oude dorp van voor de aardbeving van ’53 van de bewoners van Karavomilos. Het ligt in de heuvels en vervoer per bus er naar toe is elk half uur vanaf 18:00 uur en vertrekt in Karavomilos-centrum. Het is een kort tochtje. Het Saristra festival heeft allerlei vormen van kunstexpressie waaronder video-art, muziek, speciale belichting van de oude huizen en muren die nog overeind staan en waaraan schilderijen en tekeningen ten toon worden gesteld. Al met al een bijzonder festival met een unieke atmosfeer.

Natuurlijk zijn het Melissani meer de Drogarati grot, op een paar kilometer afstand, de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie. Op de boulevard van Sami vind je nog het standbeeld van de dichter Andreas Laskaratos

Sami stranden

Antisamos beach Kefalonia

Uitzicht op Antisamos beach vanaf Sami

Sami heeft zelf niet echt een zandstrand, maar in de buurt zijn er genoeg te vinden. Ten noordoosten ligt het mooie Antisamos beach en alleen de rit vanaf Sami hierheen is al de moeite waard. Stop onderweg zeker voor het fraaie uitzicht en een vakantiefoto moment. Antisamos ligt op vijf kilometer rijden vanaf Sami en de weg is goed begaanbaar hierheen. De baai in de vorm van een hoefijzer is mooi met groene heuvels en bergen. Het strand van Antisamos is ook een goed strand voor families met kinderen.

Bij Sami is overigens ook een goede camping te vinden Camping Karavomilos. Deze camping wordt gerund door de Nederlandse Frederique en ligt aan een mooi stuk strand op 10 minuten lopen van het centrum van het havenstadje.