Lixouri

Lixouri ligt op het schiereiland Maliki in het zuidwesten van Kefalonia. Bereikbaar vanuit Argostoli met de veerboot en alternatief is met de auto rondom de baai te rijden. Het stadje en tevens badplaats ligt op 32 kilometer rijden van de hoofdstad van het Griekse eiland. Je vindt hier mooie pleintjes, kerkjes en gezellige tavernes. De haven is aangelegd met aan de noordzijde een gedeelte voor kleinere (motor)boten en zeilboten. Langs de kade kun je heerlijk wandelen.

Lixouri is muzikaal en heeft een prachtige natuurlijke omgeving

Lixouri is een muzikale stad en heeft de bekende Philharmonische school van Pali. Deze muziekschool is één van de bekendste van Griekenland. Net als op het andere Ionische eiland Corfu is er op Kefalonia een grote muzikale traditie. In de zomer zijn hier regelmatig muziekevenementen of in de nabije omgeving. In een steegje aan de zuidkant van de stad vind je een vrolijk gekleurde aankleding van bars, restaurants en de straat. Zeker even een kijkje gaan nemen. Leuk om mee te maken tijdens je vakantie zijn de muzikale evenementen.

Om de stad en ook bij Mega Lakos zijn veel nieuwe accommodaties gebouwd. Hier wordt ook nog geïnvesteerd in nieuwe andere hotels. Lixouri was nog niet zo lang geleden de grootste stad van het eiland Kefalonia en heeft ongeveer 7.500 permanente inwoners. De mooiere stranden vind je bij Xi in het zuiden en aan de westkust ligt het prachtige strand van Petani.

Met de kleine ferry vanuit Argostoli is de overtocht naar Lixouri ongeveer 25 minuten. Een enkele reis kost € 2,- per persoon en voor een auto betaal je € 6,-. In de zomer varen deze veerboten zelfs elk half uur. Als je in Lixouri op vakantie bent kun je zo natuurlijk ook een dagje naar Argostoli toe.

Kefalonia foto album

Lixouri bezienswaardigheden

Kerk in Lixouri

Lixouri – kerk in centrum

Lixouri heeft twee bibliotheken met fraaie collecties en zeldzame boeken. Als het je aanspreekt zijn de Iakovatos en Petritsios (ook wel Damodos) bibliotheek leuk om te bezoeken tijdens je vakantie. De eerste bibliotheek is gevestigd in een oud herenhuis en heeft een collectie van meer dan 17.000 boeken. Op de eerste etage is een klein museum. De Iakovatos bibliotheek en het museum zijn geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur.

Tijdens een wandeling door de stad kom je meerdere standbeelden tegen. Bijvoorbeeld het standbeeld van de arts Stamos Petritsis en het koperen beeld van de schrijver Andreas Laskaratos op de kade bij de haven.

Het klooster Panagia Kechrionos met oude iconen ligt een paar kilometer ten noorden van Lixouri. Bezienswaardig is hier ook een fraaie iconostase.

Meer Griekenland aanbiedingen


Lixouri stranden

Haven van Lixouri op Kefalonia

Lixouri – het haventje en boulevard

Strand is er bij het stadje zelf niet veel. Hiervoor kun je veel beter naar het zuiden van het schiereiland rijden. Op acht kilometer afstand ligt Xi beach met kleistenen rotsen en een wat donkerder (roodkleurig) zandstrand. Het Xi strand is een Blue Flag Beach, langgerekt, loopt langzaam af in zee en wordt gezien als één van de mooiste stranden van het schiereiland Paliki.

Vanuit het zuidelijkste dorp Akrotiri heb je een zeer fraai uitzicht op de witte rotsen en het roodkleurige strand van Xi. Bovendien heb je op het zuidelijkste puntje van Paliki het strand Vatsa. Een prachtige rustige baai waar je goed kunt zwemmen en met een taverne op het strand waar je onder meer zalig verse vis kunt eten. Verder is er (nog) niks. Een bijzondere omgeving ook met een riviertje, een paar eenden die in de rivier zwemmen en door de taverne heen lopen om stukjes brood op te pikken. Vlak voordat je er bent staan er twee verkeersborden met een krokodil en een kangoeroe langs de weg. Heeft een grapjas daar eens neergezet.

Mega Lakos is een ander strand aan de zuidkust en gelijkwaardig aan dat van Xi Beach.