Poros

Poros is een havenplaatsje en vakantiebestemming is het zuidoosten van Kefalonia. Het dorp ligt op 25 kilometer van Sami en op 45 kilometer van de hoofdstad Argostoli. Vanuit het haventje is er een bootverbinding met Killini op het vasteland van Griekenland en het eiland Zakynthos. De badplaats is vrij langgerekt met fraaie stranden in de buurt. Het pittoreske Poros is de ideale uitvalsbasis om het zuiden van Kefalonia te ontdekken.

Poros is de ideale badplaats om het zuiden te ontdekken van Kefalonia

Je bereikt Poros via de weg door de gelijknamige kloof met steile rotswanden van 75 meter hoog. In de winter stroomt hier een riviertje door en in de zomermaanden is deze vaak opgedroogd.  De rivier speelt een belangrijke rol voor de natuur in de hele omgeving en komt uit verderop in zee. In de zomer staat deze echter vaak droog.

De drakengrot aan de rand van de kloof is genoemd naar een legende over een draak die hier heeft geleefd. In de grot zijn archeologische vondsten gedaan die leiden naar oude beschavingen in deze regio.

Je kunt een wandeling maken langs het strand en de kustweg van Poros naar de kaap Pronos in het zuiden van de badplaats. Vanaf de haven heb je een mooi uitzicht op de bestemming en de omgeving.

foto album Kefalonia

Poros bezienswaardigheden

de Poros kloof op Kefalonia

De Poros kloof op Kefalonia met uitzicht op zee

Poros is op zichzelf al een bezienswaardigheid. het is mooi gelegen tussen de hoge bergen en aan zee. Op de berg Atros op 5 kilometer afstand ligt het klooster Panagia Atros. Bij het dorpje Tzannata op drie kilometer van Poros ligt een bezienswaardig Myceens koepelgraf. Dit koningsgraf uit ± 1250 v. Christus werd pas begin jaren negentig ontdekt en is uniek voor het hele Ionische gebied.

Belangrijke vondsten uit het Myceense graf liggen tentoongesteld in het archeologisch museum in Argostoli. Je kunt het graf bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. De akropolis van Paleokastro is ook de moeite waard om te gaan bekijken.

Bekijk alle aanbiedingen

Poros stranden

Zonsondergang bij Poros

Prachtige zonsopkomst bij Poros en de zee

Stranden zijn er op Kefalonia genoeg en ook bij Poros kun je genieten van een strandvakantie. Het strand van Ragia is een Blue Flag Beach en ook het strand van Limenia ten zuiden van Poros is zeer fraai. Leuk is het om een bootexcursie te maken naar het strand Makia Petra ten noorden van Poros. Het strand is alleen per boot te bereiken.

De zonsopkomst is mooi vanaf Poros en ook prima te zien tijdens een vroeg ontbijt in één van de tavernes langs de kust van Poros. Poros heeft een watertaxi die je naar Skala en Kateleios (een kustdorpje ten zuiden van Skala) brengt. Ook kun je een privé-tocht regelen naar Makria Petra per watertaxi. Er is een keer per week een georganiseerde boot-excursie naar Makria Petra met barbecue.

Poros restaurants

Aan te bevelen is de kleine taverne “Tzivas” aan de haven van Poros naast de mini-market ‘Dimitra”.  Je zit er heerlijk en kan het komen en gaan van de bootjes volgen en de keuken is Grieks met een Frans tintje. Tzivas is succesvol en de prijzen zijn goed. Aanraders zijn de heerlijke desserts. De huidige eigenaar Alain is de kleinzoon van de “barba Tzivas”, die het groot heeft gemaakt in de jaren ‘zeventig en tachtig als vistaverne. Je kon er toen echt alleen maar vis krijgen die hij zelf ving. Hij was een indrukwekkende figuur met grote snor die in allerlei grote internationale magazines uit die tijd heeft gestaan. Alain is in Frankrijk opgegroeid, omdat zijn moeder (dochter van opa Tzivas) getrouwd is met een Fransman. Vandaar de Grieks-Franse mix. Alain is van beroep banketbakker.

Wat zijn jouw tips voor Poros?