Gouves

Gouves is een vakantiebestemming in het centrale gedeelte van Kreta. Het ligt op 18 kilometer van Heraklion en ongeveer 10 kilometer van de badplaats Chersonissos. Officieel is het dorp onderverdeeld in een nieuw gedeelte en een oud gedeelte. Kato Gouves is het nieuwe gedeelte, ligt aan zee en heeft een lang zandstrand en is een populaire bestemming op Kreta. Het oude traditionele gedeelte ligt wat verder landinwaarts op ongeveer 300 meter hoogte.

Gouves is een populaire bestemming in het noorden van Kreta

Gouves grenst aan de badplaatsen Gournes en Analipsis, of beter gezegd deze badplaatsen lopen in elkaar over. In het haventje richting Pelekita dobberen vissersbootjes en kun je met een (veer)boot naar het eiland Dia, wat hier voor de kust ligt. Een uitstapje kun je zelf maken naar de Skotino grotten en het gelijknamige kleine bergdorpje. Andere mogelijkheid is een dag naar het grote Watercity Warterpark bij Anopoli met talloze glijbanen en zwembaden. Een herkenningspunt van Kato Gouves is het blauwwitte kerkje van Agios Konstantinos aan de kust. Een plaats om even te ontspannen op een houten bankje en te genieten van de fraaie zonsondergang.

Langs de hoofdweg zijn verschillende bushaltes en je kunt met de frequente en goede busverbindingen voor een paar euro eenvoudig naar de Kretenzer hoofdstad Heraklion, maar ook naar badplaatsen als Chersonissos of Malia. In de buurt van Gouves zijn meerdere bezienswaardigheden als de kerk Zoodochos Pigi van St. John en de gal eerder genoemde grotten van Skotino en Eileithyia. In het oude gedeelte van het dorp, in de bergen, kun je heerlijk genieten van traditionele Griekse gerechten in authentieke tavernes. Hier staat oma nog weleens in de keuken.

foto album Kreta

Gouves bezienswaardigheden

Gouves vakantie op kreta kerkje

Gouves vakantie – kerkje aan de kust

Bezienswaardigheden zijn er genoeg in de omgeving van Gouves. De grot van Skotino ligt op een heuvel ten noordwesten van het gelijknamige traditionele dorpje. Skotino heeft een lange historie en de grot die je kunt bezichtigen is ongeveer 160 meter diep en 36 meter breed. Bovenop de heuvel van één van de grootste grotten van Kreta staat de kerk Agia Paraskevi te pronken.

In Anopolis, een dorpje dichtbij Gouves, is het klooster van Agios Ioannis Theologos bezienswaardig. Het klooster staat hier sinds 1896 en in het dorp zijn bovendien de oude traditionele winkeltjes leuk om te gaan bekijken en bezoeken.

Een dagje naar de Kretenzer hoofdstad Heraklion en het archeologische Knossos is een andere tip om zelf te ondernemen tijdens je vakantie in Gouves. Met een huurauto is dit een leuk dagje uit.

Meer Griekenland aanbiedingen


Gouves stranden

Gouves vakantie het strand op Kreta

Gouves Kreta – het strand en de zee

De stranden van Gouves zijn de grote trekpleister van deze vakantiebestemming. Door de haventjes zijn er meerdere zandstranden te vinden, waarvan de meeste georganiseerd met ligbedden en parasols. De kwaliteit van het zeewater om in te zwemmen is uitstekend en de zee is kraakhelder. Met een zanderige langzaam aflopende zeebodem is de kust hier ook geschikt voor families met kinderen.

Gouves beach is een Blue Flag beach en heeft dus de nodige voorzieningen. Langs de kust liggen hotels, appartementen en resaturants. Andere mooie zandstranden in de buurt zijn die van Gournes, Aposelemis (Analipsis) en Anissaras. 

Gouves restaurants

Taverne Avli in Ano Gouves op Kreta

Gouves vakantie – Griekse keuken bij taverne Avli

In Ano Gouves is taverne Avli een absolute tip voor iedereen die van de Griekse keuken houdt. Avli is een kleine taverne die wordt gerund door de familie Stelios Papadakis en ze serveren als sinds de oprichting traditionele lokale Griekse gerechten. Heel veel mezzes, kleine gerechten (Griekse tapas), op de menukaart van deze taverne met de authentieke lokale keuken.

Je vindt meer goede Griekse restaurants Gouves en de omgeving als bijvoorbeeld taverne Efkaliptus. Sypros taverna is een andere tip voor een echt Grieks gerecht. Ook een kleinere echte familie taverna en bovendien op een mooie locatie.