Analipsis

Analipsis of Analipsi is een vakantiebestemming aan de noordkust van Kreta op 19 kilometer ten oosten van het vliegveld van Heraklion. Eenvoudig te bereiken met een huurauto in 30 minuten en je kunt ook met de bus van en naar Heraklion of Chersonissos. Het is een wat luxere badplaats met fraaie ‘gouden’ zandstranden en het grenst aan het vakantie-oord Anissaras.

Analipsis is een stuk rustiger dan Chersonissos op Kreta

In het zuiden van Kreta, in de regio Sitia, ligt een ander klein dorpje Analipsi genaamd. We beschrijven hier de drukkere en meer ontwikkelde badplaats centraal in het noorden van het grootste Griekse eiland. In de omgeving van Analipsis zijn genoeg bezienswaardigheden en ook het Cretaquarium en Dinosauria Park in Gouves zijn een bezoekje waard tijden je vakantie. Andere opties zijn een wandeling door de Aposelemis kloof en een dagje shoppen, gezelligheid en cultuursnuiven in de Kretenzer hoofdstad Heraklion.

Analipsis is een echte strandvakantiebestemming. Een boulevard loopt langs het grotendeels georganiseerde zandstrand en al snel valt je oog op het blauw-witte kapelletje Agia Marina. Aangrenzend liggen de dorpjes Aposelemis en Agisaras. Je kunt een dagje naar het Acquaplus Waterpark, op zeven kilometer afstand, of naar Starbeach Waterpark in Chersonissos.

De Aposelemis rivier is één van de langste van Kreta en mondt uit in zee dichtbij Analipsis. Hier vind je ook een “wetland” waar zeker in de wintermaanden verschillende vogelsoorten te spotten zijn. In de gelijknamige kloof kun je wandelen of een jeepsafari doen. De Aposelemis-dam ligt hoger in de bergen en is in 2012 gebouwd met een totale breedte van 650 meter. Het dorpje Sfendyli uit 1577 ligt in het meer en zakt door deze dam langzaam weg in het water. 

foto album Kreta

Analipsis tips

Analipsis vakantie op Kreta

Analipsis vakantie – oude centrum van de badplaats

Volkano is een goede traditionele Griekse familie taverna in Analipsis. Waarschijnlijk het beste restaurant van Analipsis met niet alleen een traditionele Griekse keuken, maar ook verse pizza’s uit de steenoven. Het terras is gezellig ingericht en de bougainvillea maakt het bij Volkano helemaal af.

Als je de Samaria kloof te lang vindt en te ver weg, dan is de Aposelemis kloof een prima alternatief. Deze kloof ligt dichtbij Analipsis met een totale lengte van zeven kilometer. Het hoogteverschil tijdens een wandeling is slechts 150 meter en neem voor de wandeltocht ongeveer drie de tijd. In mei en juni stroomt er nog (regen)water door de riviertje naar zee in het dorpje Aposelemis. Je kunt de kloof eenvoudig zelf bereiken en ook zelf bewandelen, maar er zijn ook georganiseerde tochten. Vraag er naar bij je hotel of reisleiding tijdens je vakantie.

Ook leuk is om de micro-brouwerij Barbantonis van de vriendelijke Antonios te bezoeken en zijn verschillende lokale bieren te gaan proeven. Je vindt zijn bierbrouwerij in het centrum van Analipsis.

Meer Griekenland aanbiedingen


Analipsis bezienswaardigheden

Analipsis op Kreta de kapel Agia Marina

Analipsis Kreta – het kapelletje Agia Marina aan zee

Bezienswaardigheden zijn er niet zoveel in het vakantie-oord Analipsis zelf. Het witgekalkte Agia Marina kerkje met blauw koepeldak aan zee is leuk om te bezichtigen en op de foto te zetten. Op 17 juli viert men hier traditioneel elk jaar de naamdag van deze kerk. Leuk om mee te maken tijdens je vakantie.

Het centrum van het dorp Analipsis is bezienswaardig. Maak een wandeling door de smalle steegjes langs de oude huisjes. In de blauwgeverfde feta- en olijfolieblikken sieren plantjes en met felgekleurde bloemen. Zo nu en dan een taverne of klein terras met een natuurlijke plek voor de schaduw.

Met de kinderen is een dagje naar het Aquaplus Waterpark leuk om te doen. Een zwemparadijs met snelle glijbanen, verschillende zwembaden en de nodige attracties. Andere toeristische attracties in de buurt zijn het Cretaquarium Thalassokosmos en het Dinosauria Park in Gouves