Gournes

Gournes is een badplaats op het eiland Griekse Kreta. De vakantiebestemming ligt centraal op het eiland aan de noordkust op 15 kilometer ten oosten van de hoofdstad Heraklion en 15 kilometer te westen van Chersonissos. Het centrum ligt niet ver van de hoofdweg van Heraklion naar Agios Nikolaos met veel accommodaties aan de kust en het authentieke centrum van het dorp in het binnenland.

Het CretAquarium in Gournes is de grootste in Zuid Europa

Op loopafstand van Gournes liggen andere badplaatsen als Kokkini Chanien Gouves. Een tip voor een wandeling langs het strand en de boulevards. De stranden van Gournes zijn meest klein, maar aan de westkant bij Kokkini Chani vind je een groot breed zandstrand. Door het dorp heen stroomt een riviertje en deze komt uit in zee, waar tevens een klein haventje te vinden is gevuld met vissersbootjes. Eigenlijk alleen in de winter en in het voorjaar stroomt door het riviertje water, voornamelijk regen, vanuit de bergen.

Gournes heeft een echte bezienswaardigheid namelijk het CretAquarium Thalassokosmos. Uniek bovendien met het grootste zee aquarium van Zuid Europa. Erg leuk en interessant om te bezoeken als je hier in de buurt op vakantie bent. Ook voor de kinderen een leuk uitje.

Net als Malia en Chersonissos heeft ook Gournes een oud en een nieuw gedeelte. Het traditionele en oude gedeelte vind je aan de andere zijde van de doorlopende weg en het nieuwere toeristische gedeelte ligt tussen deze weg en de kust.

foto album Kreta

Gournes tips

Gournes vakantie op Kreta

Gournes Kreta – strand en zee

Een leuke tip om te doen tijdens je vakantie in Gournes is om het oude gedeelte van het dorp te bezoeken. Hier staan traditionele huizen en vind je bovendien plaatselijke gezellige tavernes en kafenions vol met locals. Bezienswaardig is hier de Sint John Bezetis kerk met fraaie kapel en binnen interessante fresco’s.

Een dagje naar de hoofdstad Heraklion is een andere tip tijdens je vakantie in Gournes. Met het openbaar vervoer of met een huurauto ben je zo in het centrum van de stad. Bezoek de Venetiaanse haven en ga lekker shoppen op de marktjes en in de vele winkels.

In het binnenland is een bezoekje aan het dorp Episkopi een leuke afwisseling voor zon, zee en strand. Bekijk de vele kapelletjes en kerken in het centrum van het bergdorp en maak een wandeling door de smalle steegjes. 

Meer Griekenland aanbiedingen


Gournes bezienswaardigheden

Crete Aquarium in Gournes Kreta

CretAquarium in Gournes op Kreta

De grootste trekpleister en bezienswaardigheid van Gournes is het Crete Aquarium. Het CretAquarium “Thalassocosmos” ligt in de omgeving waar vroeger de Amerikaanse basis lag op 100 meter van het strand en dichtbij de doorlopende hoofdweg van Noord Kreta. De afstand naar Chersonissos is 12 kilometer, Malia ligt op 14 kilometer afstand en de internationale luchthaven van Heraklion op 15 kilometer van het aquarium.

Regelmatig zijn in het CretAquarium exposities en tentoonstellingen en voor de kinderen is er een aparte speelhoek. In het aquarium zie je vissen en andere zeedieren die bij Kreta in de zee leven.

Openingstijden winter: dagelijks 09.30 tot 17.00 uur
Openingstijden zomer: dagelijks 09.30 tot 21.00 uur
Entree: kinderen tot 5 jaar gratis en volwassenen 6,- €

Gournes stranden

Gournes vakantie zandstrand

Gournes vakantie – zandstrand

De stranden van Gournes zijn meest klein, bedekt met zand en goed georganiseerd. Je vindt genoeg strandstoelen en parasols op de stranden en hier langs liggen de nodige tavernes voor een lunch of snack. De meeste stranden zijn kindvriendelijk en richting het westen loopt een groot en breed strand over in dat van Kokkini Chani.

Aan de oostkant loop je zo door in het naburige dorp Gouves met soortgelijke faciliteiten aan en op het strand.