Kournas

Kournas is het grootste zoetwatermeer van Kreta. Het ligt in het departement van Chania 43 kilometer ten westen van de gelijknamige stad en 26 km ten westen van Rethymnon. Eenvoudig te bereiken met de auto. Niet direct een vakantiebestemming, al kun je hier wel overnachten, maar leuk voor een dagje uit tijdens je vakantie op Kreta.

Kournas is het grootste zoetwatermeer op het eiland Kreta

Kournas lake is een tikkeltje commercieel. Een rij Griekse taverna’s langs de oever met overdekte terrassen en uitzicht op het meer. Bij aankomst zie je direct een piertje met aangemeerde waterfietsen. Ze zijn te huur voor een tochtje over het meer van Kournas. Met kinderen leuk om te doen. Eenden, ganzen en watervogels zijn hier genoeg. Ook het aanbod van panorama terrassen, wat hoger gelegen, wordt niet onder stoelen of tafels geschoven.

De Agios Georgios kerk is bezienswaardig. De oevers van Kournas hebben een totale lengte van 3,5 km met een oppervlakte van zo’n 1,3 km2. Diepste punt van van het meer is zo’n 22,50 meter. De maximale breedte van het Kournas meer is 880 meter en de maximale lengte bedraagt 1.080 meter. De naam is afgeleid uit het Arabisch, waar Kourna “meer” betekent. In de oudheid werd het ook wel Cornesia genoemd.

foto album

Kournas vakantiebestemmingen

Vakantiebestemmingen in de buurt van het Kournas meer zijn Georgoupolis, Kalyves en Rethymnon.    Van hieruit kun je zelf een dagtochtje maken naar het zoetwatermeer op Kreta. Appartementen en hotels zijn hier genoeg te vinden. Georganiseerde excursies naar Kournas worden ook her en der aangeboden.


Kournas stranden

Langs het Kournas meer is in het noordwesten en bij de taveernes een smalle strook zand. Meest kiezels en het stelt niet zo heel veel voor. Zwemmen in het meer kan en vanaf de waterfietsen wordt regelmatig in het water gesprongen. Het water is behoorlijk helder, al kun je niet altijd de bodem van het meer zien.

Wat zijn jouw tips voor Kournas?