Koutouloufari

Koutouloufari is een traditionele vakantiebestemming in het noorden van Kreta. Het ligt dichtbij Chersonissos en het dorpje Piskopiano en op zo’n 25 kilometer van de internationale luchthaven van Heraklion. Alles in Koutouloufari straalt gezelligheid uit met smalle steegjes vol kleine terrassen en winkeltjes. De architectuur in het sfeervolle oude gedeelte van het dorp is traditioneel en vindt zijn oorsprong hier in de regio. Je kunt hier dan ook verblijven in voornamelijk kleinschalige appartementen en hotels van vriendelijke Griekse families.

Genieten van gezelligheid en traditionele restaurants in Koutouloufari

Koutouloufari is gebouwd tegen de berg Charakas. Je hebt een fraai uitzicht vanaf de terrassen in het dorp op het nieuwe en lager gelegen gedeelte van Chersonissos. De faciliteiten zijn hier prima voor toeristen met supermarkten, winkels en volop keuze uit restaurants en authentieke tavernes. In de meeste restaurants serveren ze traditioneel Kretenzische gerechten. Minimaal één keer hier gaan eten en van alles proeven mag dan ook niet ontbreken tijdens je vakantie. Ook als je in het populaire Malia of Hersonissos verblijft is dit een aangename afwisseling om te doen.

Een wandeling door het centrum van Koutouloufari is altijd leuk. Zowel ’s morgens als ’s avonds is er namelijk wel iets te beleven. Doorslenteren naar het naburige dorp Piskopiano gaat eigenlijk ongemerkt. De kerk Agios Vasileios uit 1840 kun je bezichtigen. Rahati Cafè Patisserie Bistro ligt centraal in het dorp en is een tip voor een kop koffie met iets lekkers. Interessant is om een wandeling via Piskopiano verder naar het dorpsplein van Oud Chersonissos te maken. En hier dan wat te eten of drinken met uitzicht op de dorpsfontein.

foto album Kreta

Koutouloufari hoe te bereiken

Koutouloufari vakantie op Kreta oude centrum

Koutouloufari vakantie – oud straatje in het centrum

Koutouloufari kun je heel eenvoudig bereiken. Vanaf Hersonissos ligt het ongeveer 1,5 kilometer lopen en te voet is dit goed te doen. Al moet je natuurlijk wel via de weg omhoog de bergen in wandelen. Een taxi is een optie voor de terugreis als je hebt genoten van een heerlijke maaltijd met wat Griekse wijn of een biertje. Voor ongeveer 10 euro sta je weer in het centrum van Chersonissos.

In het dorp zelf zijn de parkeerplaatsen beperkt en bovendien is rijden over de hoofdstraat in de drukke zomermaanden niet mogelijk. Vanuit Heraklion of Agios Nikolaos kun je Koutouloufari bereiken via de nieuwe snelweg.

Meer Griekenland aanbiedingen


Koutouloufari stranden

Koutouloufari vakantie op Kreta uitzicht op zee

Koutouloufari vakantie – uitzicht op Chersonissos

Koutouloufari zelf heeft geen stranden. Hiervoor kun je het beste naar Anissaras of richting Stalis en Malia rijden. Bij de opgravingen van het paleis van Malia is Potamos beach een tip. Ten oosten van deze badplaats worden de stranden namelijk breder en minder georganiseerd.

Bij Anissaras is een breed zandstrand en vind je tevens meerdere kleinere kiezel- en zandstranden als Sarandaris beach. Mooie plekken om te gaan snorkelen tijdens je vakantie. Overdag komen liggen hier excursieboten voor anker om hun gasten te trakteren op een verfrissende duik in het heldere zeewater. De meeste hotels en appartementen in Koutouloufari hebben een eigen zwembad.

Koutouloufari restaurants

Koutouloufari vakantie op Kreta blauw en wit

Koutouloufari vakantie – blauw en wit

Als je Mezzedes wilt eten, Griekse tapas, dan kun je in Koutouloufari terecht bij meerdere tavernas. Een tip is ouzeri David Vegera in het buurdorp Piskopiano. Ze bieden een breed assortiment zeer betaalbare Kretenzische mezze aan. Zeker in het hoogseizoen kan het hier dan ook druk zijn. Voor de Griekse keuken is restaurant The Alchemist een prima alternatief. Op de menukaart staan authentieke gerechten en zo nu en dan staat oma nog in de keuken. Laat je verrassen en proef de traditionele en lokale mezzedes die hier worden geserveerd.

Voor een terras met een mooi uitzicht op Chersonissos en de zee is restaurant Oniro een optie. Zowel de Griekse keuken als pizza’s worden hier bereid en de prijzen van de gerechten zijn in orde. restaurant Steki is populair bij Nederlanders en herkenbaar aan de typisch Grieks-blauwe stoeltjes.