Stalis

Stalis is een drukke badplaats op het eiland Kreta. De vakantiebestemming ligt op 35 kilometer ten oosten van het internationale vliegveld van Heraklion tussen Chersonissos en Malia in en wordt ook wel Stalida genoemd. Het is een vakantiebestemming gericht op families en stelletjes en maakt onderdeel uit van de gemeente Hersonissos. Langs de doorgaande hoofdweg liggen restaurants, bars, tavernes, winkeltjes en heel veel terrassen met uitzicht op het zandstrand en de zee.

Stalis is een vakantiebestemming voor families en echtparen op Kreta

De meeste toeristen die hun vakantie in Stalida doorbrengen zijn Duitsers, Britten, Belgen en Nederlanders. Het centrum van de badplaats ligt aan het strand langs de beach road net als de meeste hotels, restaurants en bars. Stalis beach is een mooi georganiseerd zandstrand en de zeebodem loopt geleidelijk af. De kwaliteit van het zeewater om in te zwemmen is uitstekend en het strand is kindvriendelijk met faciliteiten voor iedereen.

Stalis is van half april tot en met oktober als vakantie te boeken vanuit Nederland. Aanbiedingen voor een reis naar deze badplaats op Kreta zijn vrijwel altijd wel online te vinden. Het aanbod van studio’s, appartementen en hotels is goed en zelfs in april kan de temperatuur overdag al oplopen tot boven de 25 C. Van eind mei tot begin september is de kans op neerslag te verwaarlozen. Stalis is een typisch Griekse badplaats met voorzieningen voor de moderne vakantieganger.

foto album Kreta

Stalis tips

Echte bezienswaardigheden heeft Stalis niet, maar de kerk Ayios Ionnanis is een tip om te bezoeken. Het exacte bouwjaar is niet bekend, maar men gaat ervan uit dat deze kerk aan het begin van de 17e eeuw is gebouwd. Vroeger stond deze kerk in een uithoek, aangezien er in Stalis toen nog weinig tot niks gebouwd was. Nu staat de kerk midden in het centrum aan de beach road.

Leuk om een uitstapje te maken naar de bergdorpen Mochos (Mohos) en Krasi. Mohos heeft een gezellig dorpsplein met verschillende terrasjes en hier is de kerk Agios Paraskevi bezienswaardig. In Krasi staat een oude grote Plataan en kun je genieten van de Griekse keuken in één van de lokale tavernes. Verder doorreizen naar de Lassithi hoogvlakte en de grot van Diktio is een goede mogelijkheid met een tussenstop in het dorpje Avdou.

Voor wat cultuur tijdens je vakantie is een bezoek aan het Minoïsche paleis van Malia een mogelijkheid. De archeologische bezienswaardigheid is dagelijks geopend en ligt net buiten de vakantiebestemming Malia.

Meer Griekenland aanbiedingen


Stalis stranden

Strand van Stalis op Kreta

Stalis Kreta – het zandstrand en de zee

De stranden van Stalis zijn een belangrijke trekpleister van deze vakantiebestemming op Kreta. Stalis beach is het hoofdstrand en tevens ook het grootste zandstrand van de badplaats. De kleur van het zand is lichtgeel en je vindt hier aan het strand de nodige bars en tavernes. Stalis beach is georganiseerd met ligbedden en parasols en je kunt hier verschillende watersporten als jetskieën en paragliden beoefenen. De zeebodem loopt hier geleidelijk af, het strand is breed en lang en ideaal voor families met kinderen.

Alternatief voor een dagje zon, zee en strand is Malia beach of verderop het wat rustigere Potamos beach.

Stalis restaurants

Stalis vakantie Kreta het strand

Stalis vakantie – het zandstrand op Kreta

Stalis heeft een ruime keuze aan restaurants. De meeste tavernes en restaurants zijn gelegen aan de beach road of de smalle zijstraatjes. Voor een heerlijke Griekse maaltijd kun je terecht bij Kelariko Greek Tavern op vijf minuten lopen van Stalis beach. De Moussaka is hier fantastisch, maar ook de Keftedes zijn een aanrader. Dit typisch Griekse restaurant is populair bij toeristen in Stalida en ook ’s morgens al geopend.

Een tip is een bezoek aan Ano Malia (Oud Malia) voor lunch of diner. Al struinend door het labyrint van smalle steegjes kom je langs verschillende (traditionele) tavernes met gezellige terrasjes.