Kokkari

Kokkari heeft het meest schilderachtige vissershaventje van Samos. De badplaats ligt in het noorden van Samos op 25 kilometer van de luchthaven en 10 kilometer van hoofdstad Vathi. Je kunt hier flaneren over de wandelboulevard met talloze terrassen. Deze loopt door tot het vissershaventje en het schiereiland Moshonisi. Op dit schiereilandje staan de nodige huizen en het bronzen beeldhouwwerk van Kostas Martis. Dit beeld is van een hert en in 2020 geplaatst hoog op een rots. Het fraaie lange kiezelstrand, Long beach, ligt aan de andere kant.

Kokkari is het meest schilderachtige havenplaatsje op Samos

De omgeving van Kokkari is natuurrijk met veel groen dat tot aan de kustlijn groeit. In het achterlandschap worden prachtige orchidee├źn verbouwd in kassen. Wist je dat Kokkari de grootste kerk, Agios Nikolaos genaamd, van het eiland heeft? In de kapel van Agios Panteleimonas, net buiten het dorp richting Lemonakia beach, wordt op 27 juli de naamdag van de beschermheilige van Kokkari gevierd. Lokaal is dit een grote festiviteit met muziek, dans en lekker eten. Leuk om mee te maken als je hier op vakantie bent.

Kokkari werd vroeger ook wel Korkari genoemd. De inkomstenbron van de inwoners was begin 19e eeuw vooral wijn- en olijfbouw. Toerisme bestond er toen nog niet. Tegenwoordig worden er in de omgeving nog steeds volop druiven en pompoenen verbouwd. Van deze druiven maakt men bijvoorbeeld witte wijnen. Toch zijn ze nu afhankelijk geworden van het toerisme. De hele dag door kun je heerlijk slenteren door steegjes en over de wandelpromenade langs vele tavernes en winkeltjes. Vanaf het vissershaventje heb je een fraai uitzicht op deze knusse Samiotische kustplaats. ’s Avonds is het in Kokkari gezellig in de bars en zijn ook de shops tot laat op de avond geopend.

In de omgeving kun je als wandelaar mooie natuurwandelingen maken. Zoals bijvoorbeeld in de Vallei van de Nachtegalen met haar bergdorpen. Je kunt in en rondom Kokkari kiezen uit meerdere stranden, zoals Lemonakia beach, Long beach en Calma beach. Het zijn allemaal goed georganiseerde kiezelstranden met ligbedden en parasols.

Samos foto album

Kokkari tips

Kokkari op Samos steegje

Uitzicht op zee in Kokkari

Een deel van Kokkari is eigenlijk een schiereiland. Het dorp zelf is volgebouwd met witgekalkte huizen met oranje pannendaken. Aan de ene zijde vind je dus de haven met gezellige boulevard en aan de andere zijde ligt het langgerekte Long beach met een mooi zand- en kiezelstrand.

De Agios Nikolaos kerk steekt met zijn torens met blauw/witte koepeldaken boven alle andere gebouwen uit. Deze kerk is gebouwd tussen 1902 en 1938. Met een oppervlakte van 650 m2 en zo’n 40 meter hoogte is deze Agios Nikolaos kerk dus de grootste kerk van het eiland Samos.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kokkari stranden

Kokkari Samos gezellige terrasjes

Gezellige boulevard van Kokkari

De stranden bij Kokkari zijn bedekt met kiezels en soms een klein gedeelte met zand. Het dorpsstrand (Long Beach) is ongeveer 800 meter lang en georganiseerd met parasols en ligbedden. Je kunt hier leren windsurfen tijdens je vakantie.

Langs dit lange strand vind je Griekse tavernes, restaurants en winkeltjes voor de kleine boodschappen. Een tip is om een fiets te huren voor een paar euro per dag en naar de stranden van Tsamadou, Tsambou en Lemonakia te fietsen. Zo ontdek je de prachtige groene omgeving van Kokkari en andere fraaie stranden.

Lemonakia beach is een afgelegen strand en via een smalle trap van zo’n 100 meter kom je bij het strand uit. Wandelend is het ongeveer een kwartiertje vanuit Kokkari naar Lemonakia beach. Het strand is georganiseerd met strandstoelen en parasols en wordt gezien als het mooiste strand van Kokkari.

Meer naar het oosten, aan de andere kant van een schiereilandje, ligt Calma beach. De gelijknamige beach bar verhuurd hier parasols en strandstoelen. Vanzelfsprekend kun je bij deze uitbater ook wat eten en drinken.

Kokkari wandelen

Lemonakia beach bij Kokkari

Het strand van Lemonakia bij Kokkari

De omgeving van Kokkari leent zich ervoor om te gaan wandelen. Je vindt hier goed onderhouden wandelpaden de bergen in met begroeide hellingen en beekjes met fris en koel water het hele jaar door. Paden die in Kokkari starten leiden je via fraaie wandelingen naar de dorpen Vourliotes, Manolates, Mytilinii en de top van de berg Karvounis.

Je ontdekt de rijke flora en fauna van Samos in dit gebied, die bestaat uit meer dan 1.500 soorten. In het natuurgebied, ook wel Mana genoemd, groeien coniferen, de familie van de vlinderbloem, orchidee-achtigen en therapeutische planten. Eigenlijk zijn ze het hele jaar door groen.