Santorini wijn

  Het lijkt na Oia, Fira en Akrotiri de vierde trekpleister te worden van het vulkanische eiland Santorini. Waar tien jaar geleden nog her en der druivenranken op Santorini zichtbaar waren is een heel groot deel van het Griekse eiland nu groen gekleurd door de bladeren van deze planten. Wat direct opvalt is dat alle planten laag bij de grond groeien in een bijna ronde vorm. De druiven hangen dan ook dicht bij de vulkanische grond of zelfs erop. Om de wijnhuizen te bezoeken kun je simpel de borden van “wine roads” volgen. Giaios ligt op de weg van Monolithos naar Kamari langs de de landingsbaan van het vliegveld. Een rondleiding en wijnproeverij voor de vier verschillende wijnen kost vijf euro per persoon.

  Santorini wijn is wereldwijd populair aan het worden

  Santo Wines is het grootste en populairste wijnhuis van Santorini. Je vindt het wijnhuis aan de weg van Fira naar Akrotiri bij Megalochori. Ze hebben hier een fraai terras waar je de wijn kunt proeven met uitzicht over de caldera en op Fira en Oia. Hier stoppen ook de meeste touringcars tijdens een eilandtour of voor de toeristen van de cruiseschepen. In de winkel kun je alle wijnen van Santo Wines direct kopen. Vaak iets voordeliger dan in de winkels op de rest van het eiland. Je kunt zelfs trouwen bij Santo Wines op het grote terras.

  Boutari is een groot Grieks wijnhuis en heeft verspreid over Griekenland zes verschillende plaatsen van productie. Op Santorini worden witte wijnen en de inheemse Vinsanto dessertwijn gemaakt. Boutari is volgens het magazine Wine & Spirits in 2012 een “winery of the year”. Je kunt bij Boutari voor 25 euro per persoon en wijntour doen met proeverijen. Je bezoekt dan een van de tien architectonische wijnwonderen ter wereld en ontdekt de ondergrondse wijnkelders. De tour start dagelijks om 16.00 uur behalve op zondag.

  Andere optie is om een Santorini Wine Adventure te boeken. Voor 70 euro bezoek je drie verschillende traditionele wijnhuizen en maak je kennis met twaalf verschillende wijnstijlen van Santorini. Erbij koken? Kan ook voor 120 euro leer je koken als een Griekse chef in een Grieks kookcursus , maak je kennis met negen verschillende wijnstijlen van Santorini en bezoek je twee verschillende wijnhuizen. En je mag uiteraard je eigen gemaakte gerechten zelf opeten.

  foto album Santorini

  Meer Griekenland aanbiedingen