Ontdek het echte Zakynthos

12 januari 2014 Bas
Ontdek Zakynthos schildpadden excursie

Ontdek Zakynthos met de schildpadden excursie

Is Zakynthos je volgende vakantiebestemming? Het groene Ionische eiland ligt op nog geen drie uur vliegen vanaf Schiphol en is een geliefde plek voor Nederlanders en Belgen. We spraken met Jackie Boots van Nefis Travel over het Griekse eiland en wat je hier allemaal kunt ondernemen en bezichtigen tijdens je reis. Jackie is geboren in Heemskerk in Nederland en wilde graag de wereld verkennen. Na drie jaar te hebben gewerkt in Amerika ging ze begin jaren negentig op wereldreis langs Australië, Nieuw Zeeland, Japan en uiteindelijk weer in Nederland. Haar eerste reis binnen Europa ging naar Samos en ze was direct verliefd op Griekenland. De gastvrijheid, de geuren, de kleuren en het gevoel van herkenning. Nu werkt ze al jaren op Zakynthos en met haar eigen onderneming Nefis Travel maakt ze unieke excursies met uiteraard een Nederlandse gids.

Wat moet je gezien hebben tijdens een vakantie op Zakynthos?

Een vraag die persoonlijk is en natuurlijk afhangt van je interesses. De authentieke dorpjes in de bergen van Zakynthos met de Griekse gastvrijheid mag je niet missen. Je ontloopt het massatoerisme en leert het echte Zakynthos kennen. Shipwreck beach en de ecotour op zoek naar de Caretta Caretta schildpadden zijn ook zeker aan te bevelen.

Hoe groot is de kans dat je een zeeschildpad ziet tijdens een excursie?

Excursie met Nefis Travel op Zakynthos

Nefis Travel excursie op Zakynthos

Deze kans is zeer groot. Natuurlijk kun je niets garanderen, want de natuur bepaalt uiteindelijk zelf, maar de kans om een Caretta Caretta te zien is groot van half mei tot en met begin september. In juni heb je de meeste kans om een zeeschildpad te zien tijdens een excursie bij Zakynthos. Het blijft een schitterend moment keer op keer en iedereen is enthousiast. Ook de andere weken is er natuurlijk nog steeds kans om een schildpad in het wild te zien zwemmen. Zo eind oktober is het echt voorbij.

Wat is de beste reistijd om naar Zakynthos te gaan?

Persoonlijk vind ik het voorjaar een prachtige reistijd voor Zante. Alles is dan mooi groen en de bloemen staan in bloei. Niet voor niets noemde de Venetianen, die hier voor langere tijd aanwezig waren, Zakynthos “Zante Fiore de Levante”. Met andere woorden “Bloemeneiland van de oostenwind”. Maar ook september, de nazomermaand, zou op mijn verlanglijstje staan. Er is dan altijd zo’n magisch licht aanwezig in Griekenland, schitterend voor de foto’s.

Wat is een typische souvenir uit Zakynthos?

Ontdek zakynthos Caretta Caretta schildpad

Caretta Caretta zeeschildpad excursie Zakynthos

Voor de Grieken zelf is dat Lado tiri, een fetakaas gemaakt van olijfolie, schapenmelk en geitenmelk. Een uniek product uit Zakynthos. Voor de meeste toeristen is een souvenir uit Zakynthos wijn, olijfolie of snoepgoed als Pastelli, een mix van sesamzaadjes en thijmhoning. Bovendien natuurlijk alle souvenirs die iets met de Caretta Caretta schildpadden te maken hebben.

Een tip is om een kijkje te nemen bij de winkel van Archelon, de Griekse vereniging ter bescherming van deze prachtige dieren, voor een souvenir. Dan heb je niet alleen een mooie souvenir, maar ondersteun je ook hun zeer belangrijke werk voor de met uitsterven bedreigde Caretta Caretta zeeschildpadden. Je vindt deze organisatie in Zakynthos stad, op de stranden van Zakynthos en aangezien Nefis Travel sponsor is ook op de schildpadden excursie.

Wat is je tip voor een strand op Zakynthos?

Als ik maar één strand mag noemen doe ik het eiland te kort. Het mooiste strand gelegen bij de resorts en hotels is Tsilivi. Voor een stranddagje is het schiereiland Vassilikos de juiste plaats. Bijvoorbeeld Gerakas beach is hier erg mooi, maar ontdek ook de kleinere baaitjes langs de oostkust van Vassilikos. Voor een verjongingskuur moet je echt naar het natuurlijke spa strand Xingia. In het water is collogeen aanwezig voor een stralende huid.