Griekse bergthee

22 september 2015 Bas Wanrooij
Griekse bergthee

Griekse bergthee – vers geplukt op de berg Olympus

De dag starten met een lekkere kop thee is voor veel Nederlanders een ritueel. Wij Hollanders houden wel van een kopje thee, maar is de thee die je in ons land in de supermarkten koopt wel zo gezond?

Theïne bijvoorbeeld, een synoniem voor cafeïne, heeft een stimulerende werking voor ons centrale zenuwstelsel en zorgt voor een minder vermoeid gevoel. Echter is teveel theïne niet goed voor je lichaam. Griekse bergthee is puur natuur en bevat geen theïne. Het is gezond en je kunt het net zoveel drinken als je zelf wilt.

Een kopje Griekse bergthee

In de winkels van Coco-Mat staat altijd een kopje Griekse bergthee voor je klaar. Tijdens een interview met Paul Efmorfidis kwamen we al meer te weten over deze thee, die hoog in Griekse bergen wordt geplukt.

Grieks bergthee heeft een unieke smaak. Door het dorre landschap, de schone lucht en sterke zonnestralen heeft deze theesoort een unieke geur en bevat het veel gezonde etherische olie. Het kruid ziet er ook mooi uit; een soort bloesem. Voor een Grieks kopje thee zetten we de waterkoker aan, doen we een handje bergthee in een thermoskan en vullen we deze vervolgens met het hete water. Heel eenvoudig.

Griekse bergthee is gezond

Griekse bergthee herder

Griekse bergthee – herder in bergdorp

De oude Grieken gebruikten deze theesoort om de zuiverende eigenschappen. In het Grieks is het beter bekend als “Sideritis”, wat “de ijzeren” betekent. Wonden van soldaten, die tijdens het zwaardvechten gewond raakte, werden behandeld met bergthee. Deze thee desinfecteert namelijk. Door de eeuwen heen kwam men er achter dat het goed is voor veel kwalen.

Uit onderzoek komt naar voren dat de thee uit Griekenland cholesterol kan verlagen en hyperactiviteit tegengaat. Volgens de Duitsers helpt Griekse herdersthee tegen geheugenverlies en kan het zelfs de symptomen van Alzheimer vertragen. In Yoga-studios is deze theesoort een trend aan het worden.

Griekse bergthee groeit hoog in de bergen

Het Sideritis kruid groeit van Noord Griekenland tot aan Kreta op hoogtes boven de 1.000 meter. Ook in buurlanden als Bulgarije komt het kruid voor. Michail Tzintzoglou importeert sinds kort deze Griekse kruiden. De hoogwaardige sideritis scardica wordt biologisch verbouwd op hoogtes van ruim 1.300 meter op de berg Olympus. Kleinschalig, met de hand geplukt en handmatig verpakt.

Griekse bergthee van Th Greek Mountain

Griekse bergthee – The Greek Mountain

We maken kennis met het nieuwe merk “The Greek Mountain” van Michail. “Herdersthee zit vol natuurlijke antioxidanten en heeft een antibacteriële (reinigende) werking. Bovendien is het lekker, rustgevend, eenvoudig te maken en wordt het niet bitter van smaak” zegt Michail.

De Griekse herdersthee van The Greek Mountain kun je al in verschillende winkels in Amsterdam en omstreken kopen. Online kun je het in Nederland ook bestellen. In Griekenland is bergthee op veel meer plaatsen verkrijgbaar. Vaak minder mooi verpakt, maar nog steeds een gezond en leuk souvenir uit Griekenland.