Pasen op Paros

13 april 2014 Bas Wanrooij
Orthodox Pasen op Paros in Griekenland kruisiging

Orthodox Pasen Paros – kruisiging

Het Orthodox Pasen wordt in Griekenland groots gevierd. De festiviteiten en het programma zijn in elke streek en op elk eiland maakt een eigen gebeurtenis. De paasviering op Corfu is nationaal en internationaal bekend en op Megalo Savvato vindt er om 11.00 uur in Kerkyra een unieke gebeurtenis plaats. Pasen op Paros is ook een unieke ervaring. Een viering van het paasfeest geheel volgens de tradities van dit Cycladen eiland.

Woon de religieuze plechtigheid bij van de heilige week en huiver bij de voorstellingen met goddelijk drama en de verrijzenis van Christus. De paasdagen op Paros zijn speciaal met fraai versierde traditionele dorpjes, tuinen vol met prachtig gekleurde bloemen, mooie witgekalkte huizen en de nog rustige, eindeloze stranden. Toeristen kunnen de absolute vroomheid van de “heilige donderdag” ervaren in de kerken en kloosters op Paros. ’s Nachts blijven de Christenen op het Griekse eiland op om het grafschrift te versieren met de mooiste bloemen uit hun eigen tuin.

Goede vrijdag is heel bijzonder op Paros

Orthodox Pasen op Paros

Orthodox Pasen Paros – Marpissa

Op Goede Vrijdag wordt de opvoering van de kruisafneming uitgevoerd met Byzantijnse pracht in de Panagia Ekatonapyliani in St George kerk in Lagada. Hier wordt het kruis ontmanteld op de rotsen. ’s Middags is er een traditionele traktatie “Merasmata” in de kerken op Paros om de zielen te vergeven. In Prodomos wordt de beroemde “Revithada”, een erwtensoep, geschonken. ’s Avonds worden de processies in Marpissa, Marmara, Prodomos, Lefkes en Aspro Chorio drukbezocht. In Aspro Chorio kun je de verrijzenis van Lazarus, de intrede van Jezus in Jerusalem, de boetedoening van Mary Magdalena, het laatste avondmaal, Pontius Pilates, het gebed op de berg van olijven, de stijging naar Golgotha, het hangen van Judas, de kruisiging en de depositie en klaagzang aanschouwen.

Heilige zaterdag wordt traditioneel afgesloten met vuurwerk

Orthodox Pasen op Paros

Orthodox Pasen Paros – vuurwerk Parikia

Het is een traditie in Paros sinds 1924 en werd geïnspireerd en geleid door de leraar van het dorp Vasileia Kafourou Asoniti. In Parikia kunnen bezoekers de bijeenkomst van de grafschriften van de drie parochies bijwonen in de haven. Bovendien de processie in het dorp. In het klooster van Agion Theodoron en de Logovardas abdij vind een vigilie in de geest van absolute vroomheid plaats.

Op de zaterdag van Lazarus, heilige zaterdag, verspreiden de verschillende buurten de heerlijk geur van het kneden van “Lazarakia”, als een toewijding aan de verrijzenis van Lazarus, terwijl de kinderen traditionele volksliederen ten gehore brengen.

De plechtigheid van de heilige week wordt gevolgd door de verrijzenis van Christus. In de nacht van heilige zaterdag luidt men de bellen van alle kerken en verzamelen de inwoners van Paros zich op straat om het heilige licht met elkaar te delen en gelukwensen uit te wisselen voor hun dierbaren. Op heilige zondag zijn er over het het hele eiland Paros vieringen en festivals met eten, wijn en lokale dans. Als je op vakantie bent in Paros in deze periode is het een tip om mee te maken.