Fly-drive Chalkidiki

6 juni 2023 Bas Wanrooij

Strand op Chalkidiki tijdens autorondreisDe beste manier om Chalkidiki te ontdekken is met een fly-drive (fly & drive). Een autorondreis waar je met reisschema van bestemming naar bestemming rijdt en dus verblijft in verschillende hotels. Meer dan drie jaar rijervaring en een geldig rijbewijs heb je niet nodig om zo’n rondreis te mogen maken in Griekenland. Alleen zo kun je overigens in een week vakantie alle drie de schiereilanden van Chalkidiki ontdekken en heb je tijd om fraaie stranden en gezellige dorpen te zien. En natuurlijk ook om de lokale gastronomie te proeven. Je reis start op het vliegveld van Thessaloniki Makedonia (SKG) gelegen op 15 kilometer ten zuiden van de stad Thessaloniki. Voordeel is dat je hier het hele jaar door rechtstreeks op kunt vliegen vanuit Nederland en in het hoogseizoen zelfs dagelijks. Wij kozen ervoor om eerst naar het oosten van Chalkidiki te rijden.

De stranden van Ammouliani eiland

Agios Georgios beach op Ammouliani

Agios Georgios beach op Ammouliani

Na een korte lunchstop in Arnea en hier de nodige pijnboomhoning te hebben ingeslagen reden we via Ierissos verder naar het haventje van Tripiti. Hiervandaan vertrekt namelijk het veer naar het eiland Ammouliani. De overtocht duurt slechts 20 minuten en prettig is de kantina die geopend is tijdens de vaarten op de kade. Met een freddo-espresso in de hand zien we de veerboot aanmeren en starten we de motor van onze huurauto.

We verblijven twee nachten in Sunrise Hotel, op loopafstand van het stadje en de haven. Het is eind mei en het toeristenseizoen moet hier nog op gang komen. Lekker rustig nog en de ideale mogelijkheid om de fraaie stranden op het eilandje te gaan ontdekken. Bezoek zeker de stranden Megali Ammos, Agios Georgios, Alikes en Karagatsia. Alikes is het best georganiseerde en langste zandstrand van het eiland met o.a. drie beach bars. Onze tip voor de zonsondergang. Andere tip is om met een bootje naar de Drenia-eilanden te varen. Deze liggen iets ten zuiden van Ammouliani met nog vrijwel ongerepte zandstranden.

Autorondreis langs de mooiste stranden van Sithonia

Lagonisi beach op Chalkidiki

Lagonisi beach op Sithonia

De middelste vinger van de drie die Chalkidiki rijk is heet Sithonia en wordt wel de mooiste genoemd. Een groen schiereiland vol met naald- en olijfbomen. Weer terug in Tripiti reden we vervolgens naar Lagonisi beach in het noordoosten van Sithonia. Dit is een prachtig zandstrand met een langzaam aflopende, zanderige zeebodem. De beach bar verzorgt hier de versnaperingen en muziek. Ben je op zoek naar meer rust? Huur dan een motorbootje in Vourvourou en vaar naar Diaporos-eiland hier dicht voor de kust. Onderweg zagen we een groep van vier dolfijnen zwemmen.

Via Kavourotrypes beach, wat het bekendste strand van Sithonia is, vervolgden we onze fly-drive op Chalkidiki naar Tigania beach. Hier in het zuiden van het schiereiland waanden we ons even op de Seychellen. Wat een prachtige kuststrook waar beach bars de stranden hebben versierd met parasols van palmbladeren. Overnachten deden we in Hotel Porto Koufo in het gelijknamige plaatsje. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers deze diepe en verscholen natuurlijke haven voor hun onderzeeërs. Nu ligt de komvormige baai vol met zeilboten. Tip voor diner is restaurant Porto Marina aan de boulevard in het haventje.

De volgende dag reisden we met de auto door naar het vernieuwde en fraaie Blue Dolphin Hotel in Metamorfosi. We maakten stops bij de mooie stranden van Spathies, Kalogria en Koviou. Naaldbomen groeien hier tot aan zee. Voor de lunch kozen we het historische gedeelte van de ‘honingstad’ Nikiti.

Gezelligheid op Kassandra met de auto ontdekken

Olynthos archeologische opgravingen Chalkidiki

Olynthos bij Kassandra

Op Kassandra vind je de meeste badplaatsen van Chalkidiki en hier komen dus ook de meeste toeristen. Na een kort bezoek aan de enige archeologische vindplaats op Chalkidiki, Olynthos genaamd, vervolgden we onze fly & drive naar het alleraardigste plaatsje Afytos. Leuk om hier doorheen te wandelen, wat te winkelen en ergens te gaan lunchen of genieten van een ‘freddo’ koffie op een terras met uitzicht op zee. Overnachten deden we in het Flegra Palace Hotel in Pefkohori. Deze gezellige kustplaats lijkt op de andere aangrenzende vakantiedorpen hier, zoals Hanioti, Polychrono, Kallithea en Kriopigi.

De stranden van deze kustplaatsen zijn prima, maar ons wat te druk. Meer naar het zuiden van Kassandra liggen nog andere minder georganiseerde stranden. We kozen voor Glarokavos beach met een lagune en het cosmopolitische strand van Chroussou. Aan de westkust ligt overigens nog Possidi beach en mag zich het langste zandstrand van Kassandra noemen. De gemoedelijke kustplaatsjes Siviri en Nea Skioni zijn leuk om te bezoeken.

Ook een fly-drive naar Chalkidiki maken? Dit kun je zelf regelen, maar kan ook georganiseerd als pakketreis met bijvoorbeeld Sunweb. Je huurauto staat dan bij aankomst al voor je klaar op het vliegveld van Thessaloniki. Liever op één plaats vakantie vieren op Chalkidiki? Kijk dan eens bij het aanbod van Eliza was here. Kalo taxidi!