Op bezoek bij Metaxa

21 februari 2018 Bas Wanrooij

Op bezoek bij MetaxaAls ambassadeur van Metaxa werden we uitgenodigd om in februari een kijkje te gaan nemen in het  “Huis van Metaxa” en haar prachtige kelders in Kifissia bij Athene. Uiteraard hebben we hier gehoor aan gegeven en onze reis van vorige week naar het Orakel van Delfi en Loutraki gecombineerd met een bezoek aan Metaxa.

Alleen op deze plek op de aardbol wordt Metaxa geproduceerd en vorig jaar maar liefst 11 miljoen flessen. De 5* en 7* zijn de populairste Metaxa-soorten, maar ook de 12 sterren variant, Private Reserve en Angels’ Treasure worden hier dus gemaakt. Deze laatste twee varianten worden officieel (nog) niet in Nederland verkocht.

Metaxa bestaat sinds 1888 en dit jaar dus al 130 jaar. Op de Vakantiebeurs in januari hebben we recent de officiële introductie in Nederland mogen doen van Metaxa 12*. Ruim 2.000 bezoekers van de beurs hebben deze Metaxa aan het Grieks terras kunnen proeven en hiermee geholpen om onze dolfijn “Sagapo” te adopteren bij het Griekse eiland Lefkas.

Tijdens ons bezoek mochten we niet alleen zelf proeven, maar bovendien proberen onze eigen Metaxa samen te stellen. In de kelders tussen de eikenhouten vaten vol Metaxa kregen we de nodige instructies en met behulp van verschillende ingrediënten mochten we een poging wagen. De muskaatdruiven van Samos zijn een belangrijk element en een vleugje sap van rozenblaadjes uit het noordoosten van de Peloponnesos is de finishing touch. Na wat gegoochel denken we de ware Metaxa 15* te hebben gemaakt, maar we houden hem vooralsnog alleen voor onszelf.