6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland

22 februari 2018 Bas Wanrooij

Tijdens je vakantie op een Grieks eiland of ergens op het vasteland van Griekenland kom je ongetwijfeld langs fraaie kustplaatsjes. De ligging van het ene dorp is vaak nog mooier dan het andere en hoe vaak hebben we niet gedacht hoe het hier zou zijn om te gaan wonen. We hebben door de jaren heen heel wat kustlijnen mogen bewonderen en voor jullie 6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland op een rijtje gezet. Je kent ze wellicht (nog) niet allemaal, maar ze zijn stuk voor stuk een bezoekje waard.

6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland Symi1. Symi – op het gelijknamige eilandje niet ver van Rhodos vandaan. Met een dagexcursie kun je eenvoudig van Rhodos naar Symi en weer terug. Een tip om een nachtje in Symi te verblijven tijdens je vakantie. De goed onderhouden neo-klassieke herenhuizen in het kustplaatsje laten het rijke handelsverleden zien van Symi.

Maak een wandeling over de boulevard, plof neer op één van de talloze terrassen en ga voor een spectaculair uitzicht via de vrij steil omhooglopende trap naar het oude fort.

6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland Assos2. Assos – op het Ionische eiland Kefalonia. Eerlijk is eerlijk ook Fiskardo hadden we kunnen noemen in de top 6 van pittoreske kustplaatsjes, maar Assos heeft iets speciaals. Vanaf de burcht droom je weg met het uitzicht op het dorpje en de pasteltinten van de woningen zorgen voor een fraai contrast met het donkerblauw van de zee en het groen van de naaldbomen en cipressen.

In het kleine centrum vind je de nodige tavernes met terrasjes en een wandeling door het dorp en over de kleine boulevard is een must.

6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland Galaxidi3. Galaxidi – is een havenplaatsje op het vasteland van Griekenland. Het ligt op 2,5 uur rijden vanaf Athene en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Een bijzonder mooi en pittoresk kustplaatsje in Griekenland met een gezellig boulevard en prachtige neo-klassieke herenhuizen in fraaie kleuren.

Vanaf de Agios Nikolaos kerk heb je een fantastisch uitzicht op deze vakantiebestemming en een tip om Galaxidi te combineren met een bezoek aan het Orakel van Delphi.

6 pitoreske kustplaatsjes in Griekenland Loutro4. Loutro – aan de zuidkust van het eiland Kreta. Loutro is een witte kustplaats en alleen te bereiken met de boot. Vanuit Chora Sfakion vertrekken veerboten naar het dorpje en ook kleinere (speed)boten brengen je naar Loutro en de stranden als Glyka Nera in de buurt.

Vanuit Loutro kun je mooie wandelingen maken naar bijvoorbeeld het betoverende strand van Glyka Nera, ooit verkozen tot het mooiste strand van Griekenland, of die van Marmara. Op de terrasjes aan het haventje is het goed toeven en lekker relaxen. 

6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland Naoussa5. Naoussa – op het Cycladen-eiland Paros is een ware trekpleister. Het kustplaatsje heeft een pittoresk haventje met vissersbootjes en hier rondom heen terrassen van tavernes en trendy bars.

Een wandeling door de smalle straatjes het centrum leidt je langs fraaie winkeltjes en kleine gezellige pleintjes. In de omgeving vind je bovendien ook prachtige stranden als die van Kolymbithres. Naoussa is een pittoreske vakantiebestemming in het noorden van het eiland Paros.

6 pittoreske kustplaatsjes in Griekenland Parga6. Parga – is en blijft een pittoreske vakantiebestemming aan de kust van Epirus op het vasteland van Griekenland. Hoewel het kustplaatsje in trek is bij toeristen mag het niet ontbreken in onze top zes.

Wandel over de boulevard, rust uit op de terrasjes of aan één van de mooie stranden en geniet van het uitzicht op het stadje vanaf de rots met de oude burcht. Vanuit Parga kun je een dagexcursie maken naar de eilandjes Paxos en Anti-Paxos of trek de groene binnenlanden in.