Bier van de reuzen

1 oktober 2019 Bas Wanrooij

Bier van de reuzen uit MykonosOp het Griekse eiland Mykonos is een groep enthousiaste bierfanaten in 2016 begonnen met Mykonos Brewing Company (MBC). In het dorpje Ano Mera op een paar minuten rijden van Mykonos-stad vind je deze microbierbrouwerij in een grote kelder. In 2017 brachten ze hun eerste twee bieren op de lokale markt: Pale Ale en Blonde Saison. We bezochten de brouwerij in juni en anno 2019 zijn er veel meer verschillende Mikònu labels en smaken. De “brewCave”, zoals de heren het zelf noemen, is dagelijks geopend voor publiek (behalve op zondag) en je bent welkom om het bier van de reuzen zelf te proeven.

Elk Mikònu bier zijn eigen reus

Mykonos was het slagveld tussen de Olympische goden (Olympians) en de reuzen (Giants). De reuzen verloren hier de strijd en werden op dit Griekse eiland begraven. Het biermerk wil de reuzen doen herleven met hun eigen verhaal in relatie met het karakter van de biersoort. Op de fraaie labels van de verschillende bieren worden ook de betreffende Giants afgebeeld. Elke reus heeft/krijgt dus zijn eigen bier.

De bierflesjes importeert men uit Nederland. Men wil het glas zo donker mogelijk hebben, omdat het zonlicht op de Cycladen zo extreem intens is en de smaak zou kunnen beïnvloeden.

Chardonnay bier

Bier van de reuzen MikonouNou is het bier van een micro-brouwerij op zich al bijzonder, maar hier op Mykonos innoveren ze er op los. De Blonde Saison is een traditioneel Belgisch recept voor witbier met een Egeïsche twist. Pale Ale is wederom een nieuw biertje op de Griekse markt en de Bohemian Pilsner heeft Tsjechische roots. Speciaal voor Jackie O’s bar op Mykonos brouwde MBC een eigen biersoort met eigen label. Uniek zijn de twee bieren die zes maanden hebben gerijpt in oude wijnvaten van Chardonnay en Agiorgitiko. Zeker deze laatste twee reuzen gaan proeven tijdens je vakantie!

Inmiddels is Mikònou bier wel 24/7 te verkrijgen op Mykonos. Ook elders in Griekenland wordt het bier geschonken in bars en andere horecagelegenheden. De reuzen voelen er echter nog weinig voor om Griekenland te verlaten.