4 avontuurlijke bestemmingen in Griekenland

10 augustus 2024   Bas Wanrooij

Epirus in Griekenland voor avontuurlijke vakantiesWeg van het massatoerisme en op naar het avontuur in Griekenland. Een vakantie naar Griekenland hoeft zeker niet alleen voor zon, zee en strand en dus ontspanning te zijn. Dus even niet denken aan toeristische Griekse eilanden, zoals Kos en Santorini, maar voor een actieve vakantie aan het Griekse vasteland. En dan natuurlijk het liefst een streek met een luchthaven in de buurt, waarop vanuit Nederland wordt gevlogen. Dit zijn 4 avontuurlijke bestemmingen in Griekenland.

Epirus: wandelen, raften en cultuursnuiven

Raften op de Arachtos rivier op het vastelandEpirus is een district in het uiterste noordwesten van Griekenland. Wandelen kun je bijvoorbeeld door de beroemde Vikos-kloof, cutuursnuiven in het UNESCO-gebied van Zagoria met 46 unieke dorpen en het hele jaar door raften in de Arachtos rivier. Je vliegt het beste op de luchthaven van Preveza (PVK), maar via Corfu (CFU) reizen en overvaren naar Igoumenitsa kan natuurlijk ook.

Ioannina is een mooie uitvalsbasis om Epirus te ontdekken. Bovendien, zeker bij het meer, gezellig met legio terrassen van bars en restaurants. Ook het amfitheater van Dodoni is een tip om te bezoeken, net als het karakteristieke stadje Metsovo.

Pieria: via het national park Olympus naar de top van Griekenland

Mount Olympus national park in PieriaPieria is zeker door Nederlanders nog niet echt ontdekt en één van de avontuurlijke bestemmingen in Griekenland. Deze streek herbergt de Olympus Rivièra en het national park Mount Olympus. Mount Olympus is de hoogste berg met drie toppen boven de 2.900 meter. Mytikas is de troon van Zeus, het hoogste punt van Griekenland, en ligt op 2.918,80 meter hoogte. In het eerder genoemde national park kun je prachtige natuurwandelingen maken, maar is ook een walhalla voor bergbeklimmers met talloze berghutten om te kunnen blijven slapen.

Van juni tot en met september worden er wandeltochten met klimactiviteiten georganiseerd naar de top van Griekenland. De laatste 250 meter is echter uitdagend en moeilijkheidsgraad 3 op de UIAA-schaal. Dit betekent dat je zowel je handen als voeten nodig hebt om dit steile deel van de berg op te klimmen. Mocht je dit willen doen kies dan voor een (zeer) ervaren lokale wandelgids.

Pilion: wandelen, natuur en fraaie stranden

Pilion stoomtrein vasteland GriekenlandPilion is een ander prachtig natuurgebied dichtbij de stad Volos. Je vliegt het beste op de luchthaven van Thessaloniki (SKG) en van hieruit verder met een huurauto. Vanuit kustplaatsen als Kala Nera kun je fraaie wandelingen over en goed georganiseerd wandelnetwerk maken de bergen in. In de winter kun je hier op 1.530 meter hoogte zelfs skiën bij Agriolefkes.

Aan de Egeïsche zijde liggen de dorpen wat hoger en iets van de kust vandaan. De kustlijn is hier werkelijk prachtig, waar talloze fraaie baaien hun witte kiezelstranden en kristalheldere zeewater laten zien. Aan de andere zijde kijk je uit op de stad Volos en de Pagasitische Golf. Of wat dacht je van een ritje in de stroomtrein van Pilion?

Peloponnesos: perfect voor een autorondreis

Prachtig Nafplion op de PeloponnesosEen fly-drive over de Peloponnesos is een andere optie voor een avontuurlijke vakantie. Dit grote schiereiland is ligt door het Kanaal van Korinthe gescheiden van Attika en over de fraaie Rio-Antirio brug bereik je Centraal Griekenland in het westen. Met een huurauto kun je starten vanaf de luchthaven van Athene (ATH), maar ook Kalamata Airport (KLX) is hiervoor een optie. Het aanbod van vliegtickets is voor hoofdstad Athene natuurlijk veel groter.

Met je fly & drive rijd je feitelijk van het ene naar het andere hotel toe. Een route kun je gemakkelijk zelf uitstippelen. Alternatief is een rondreis met een camper. Op de Peloponnesos mag je namelijk op veel plaatsen vrij kamperen. Bezoek bijvoorbeeld het amfitheater van Epidaurus, de wijnstreek Nemea, de vestingstad Monemvasia, het gezellige Nafplion en het oude Olympia. Ook leuk is een ritje met het boemeltje naar Kalavryta in de bergen.