Watersporten Griekenland: 5 beste bestemmingen

17 maart 2024 Bas Wanrooij

Watersporten op Rhodos in GriekenlandWatersporten kun je in Griekenland op héél veel bestemmingen beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten als surfen, kitesurfen, duiken, zeekajakken en suppen. Voor surfers en kitesurfers zijn Griekse eilanden waar de wind het gunstigst is aantrekkelijk. De beste plekken voor duikers zijn meestal juist uit de wind met bijvoorbeeld grotten in de kliffen en een rotsachtige bodem. Ook voor zeekajakken is een rustige zee interssant. We hebben 5 bestemmingen in Griekenland waar je het beste kunt watersporten overzichtelijk voor je op een rij gezet.

1. Karpathos is een paradijs voor wind- en kitesurfers

Windsurfen op KarpathosLangs de zuidoostkust van het eiland Karpathos bij Devils Bay  (Valtha beach) en Chicken Bay waait eigenlijk altijd de Meltemi. Deze Griekse wind komt uit het noorden en kan hier krachtig zijn. De baaien zijn dan ook enorm populair bij wind- en kitesurfers. Hier vind je meer dan genoeg windsurfscholen en verhuurders van materialen. Karpathos is dan ook de beste bestemming in Griekenland om te gaan surfen.

Duiken kun je mooi in het noorden bij Saria waar het zicht wel 20 meter kan zijn met prachtige riffen en scheepswrakken. In bijvoorbeeld hoofdstad Pigadia vind je duikscholen die graag hier een duik voor je organiseren.

2. Surfen en kajakken bij Lefkas

Het Ionische eiland Lefkas heeft als bestemming met de baai van Vassiliki in het zuiden en de kuststrook ten westen van Lefkas-stad twee geliefde spots om te gaan wind- en kitesurfen. Milos beach is een bekende ontmoetingsplaats voor kitesurfers.

Bij Mikros Gialos, ook wel bekend als Poros, langs de zuidoostkust van Lefkas is kanoën een populaire sportieve activiteit. Leuk zo’n zeekajaktocht voor een halve dag in de Rouda baai. Ontdek hier bijvoorbeeld peddelend de verborgen blauwe grotten. Mooie spot ook om te gaan snorkelen met kraakhelder zeewater en een fraaie onderwaterwereld. Een snorkelset is meestal inbegrepen, dus dat is mooi meegenomen.

3. Mooiste duikplekken van Griekenland bij Alonissos

Alonissos duiken met Bas van Griekenland.netAlonissos heeft het enige national park van Griekenland dat onder de zeespiegel ligt. Je mag in dit mooiste duikgebied van Griekenland georganiseerde duiken maken. Zelf hebben we in een kleinere baai aan de zuidkant, Mikros Mourtias, onze eerste duikervaring opgedaan. Ik ben zelf tot ongeveer zeven meter diep gedoken. Unieke ervaring.

Ook kajakken kun je uitstekend langs de kust van Alonissos en in het National Marine Park (MOm). Op diverse plaatsen kan je kanotocht over zee starten, zoals bijvoorbeeld vanaf het fraaie kiezelstrand van Agios Dimitrios om de afgelegen grotten verder naar het noorden te ontdekken.

4. Alle watersporten op Rhodos

Op Rhodos kun je terecht voor eigenlijk alle watersporten. Windsurfen en kitesurfen kun je goed bij Prasonisi in het uiterste zuiden van Rhodos. Hier waait het bijna altijd, maar ook bij Ixia en Ialyssos voor de kust in het noordwesten waait het met regelmaat. Suppen kun je langs de kust bij het plaatsje Stegna en duiken in het maritieme park bij Kamiros Skala en de prachtige baai van Anthony Quinn.

Kajakken is één van de leukste activiteiten op Rhodos die je kunt beoefenen in het ‘adventure park’ aan het grote stuwmeer bij Apolakkia. Het grootste eiland van de Dodekanesos is dan ook terecht een ideale bestemming voor watersport in Griekenland.

5. Raften en kanoën in Epirus op het vasteland

Raften als watersport in Epirus TzoumerkaEpirus is een prachtige streek op het vasteland van Griekenland met veel natuurschoon. Dit is de beste plek om te gaan raften in Griekenland in de Arachtos rivier. Het ligt in Tzoumerka en hier kun je het hele jaar door gaan raften. In de winter stroomt het water sneller en is het raften in de Arachtos rivier dan ook spectaculairder. Het is genieten van deze watersport vol actie, die moeilijker lijkt dan het is, met een prachtige stop bij een verborgen waterval. Eén van onze tips als je in Parga of Sivota op vakantie bent.

Kajakken kan natuurlijk ook in Tzoumerka, maar zeker ook in Zagoria. In de buurt van het traditionele dorp Papingo kun je namelijk kajakken en ook raften in de Voidomatis rivier.