3 Griekse stranden bij veiligste van Europa

2 juni 2021 Bas Wanrooij

3 Griekse stranden bij veiligste van EuropaVolgens European Best Destinations (EBD) horen drie Griekse stranden bij de 13 veiligste stranden van Europa in 2021. Criteria zijn onder andere een laag aantal Covid-19 bestemmingen, accommodaties die (extra) goed worden schoongemaakt in de omgeving en natuurlijk waar 1,50 meter afstand bewaren van elkaar geen probleem is. De winnende Griekse stranden zijn deze zomer volgens het EBD: Egremni beach (5), Monolithi beach (10) en Halikounas beach (13). Malta heeft dit jaar het veiligste strand van Europa.

Egremni beach op Lefkas als veilig strand

Egremni beach ligt aan de westkust van het Ionische eiland Lefkas. Sinds mei is er weer toegang tot dit prachtige Griekse strand mogelijk vanaf land. Door een zware aardbeving eind 2015 is de toegangsweg ingestort. Sindsdien was Egremni beach alleen per boot te bereiken. Vorige maand is de trap met 347 treden hersteld en kun je als strandliefhebber te voet afdalen naar het lange en veilige zandstrand op Lefkada.

Monolithi is het langste zandstrand van Europa

Monolithi beach is voor velen wellicht een onbekende naam. Het is echter het langste zandstrand van Europa en op sommige plaatsen wel 75 meter breed. Het ligt in de streek Epirus op het vasteland van Griekenland, dichtbij Preveza. In tegenstelling tot Egremni beach zijn hier wel faciliteiten op en langs het lange zandstrand. Door de lengte is 1,50 meter afstand houden van elkaar op Monolithi nooit een probleem. Je zit bovendien dichtbij de stad Griekse Preveza met medische voorzieningen.

Halikounas beach op Corfu is lang en veilig

Halikounas beach is een lang zandstrand langs het Korission meer in het zuidwesten van Corfu. Ook hier zijn weinig voorzieningen en is altijd wel een plekje op het strand te vinden, waar je gemakkelijk en veilig 1,50 meter afstand kunt houden. Halikounas is nog niet zo toeristisch, grotendeels ongeorganiseerd en niet overal vandaan eenvoudig te bereiken.