Weer naar de Griekse eilanden

25 mei 2020 Bas Wanrooij

Weer naar de Griekse eilandenVandaag wordt de ‘lockdown’ in Griekenland verder versoepeld. De Grieken mogen weer van en naar de Griekse eilanden reizen. Tot dusverre, door Coronavirus reisrestricties, was alleen verkeer van en naar Kreta mogelijk. De Grieken zijn blij, omdat ze familie en vrienden weer kunnen bezoeken en mensen met een tweede huis kunnen zich gaan richten op het toeristenseizoen. Voor de start van het zomerseizoen in Griekenland met toeristen uit Nederland wordt gerekend op 1 juli. Seizoensgebonden accommodaties mogen op het vasteland en de eilanden vanaf 15 juni weer open.

Veerdiensten naar Griekse eilanden

De veerdiensten In Griekenland starten vandaag weer op. Vanuit de havens van Piraeus, Lavrio en Rafina starten vandaag met verschillende routes naar o.a. de Cycladen. Ook andere vaarroutes, zoals van Igoumenitsa naar Corfu, zullen vandaag worden hervat. Veerboten varen met een capaciteit van 50% en men dient 1,50 meter afstand van elkaar te houden. Lichaamstemperatuur wordt gemeten en als je langer dan een half uur reist, wat vaak het geval is, dien je een reisformulier in te vullen.

Veerboten van en naar Italië varen nog niet. De verwachting is dat hier vanaf 1 juni weer mee zal worden gestart.

Bars, restaurants en tavernes weer open in Griekenland

Het is een grote dag in Griekenland, want ook de bars, restaurants en tavernes mogen vandaag op 25 mei hun deuren weer openen voor publiek. Ook hier gelden strikte regels met afstanden van 0,70 tot 1,70 meter per tafel, een buitenterras en een gelimiteerd aantal personen binnen. Er dient altijd een zijde open te zijn naar buiten en aan een tafel mogen maximaal zes klanten plaatsnemen. Gezinnen met kleine kinderen zijn een uitzondering op de regels. Niet elke horecagelegenheid kan deze regels nastreven en zal dus vandaag haar deuren openen.